Intenzivne boje u bezvremenski uređenom stanu u kojem je velika pažnja posvećena detaljima

Intenzivne tamne nijanse ružičaste, zelene i plave moćni su koloristički akcenti u stanu. Ovaj spoj ne djeluje nimalo napadno zahvaljujući svijetloj, neutralnoj pozadini. Nadamo se da će vas inspirirati!

 


Novi vlasnici ovoga stana od 80 četvornih metara odlučio se za njegovu kupnju prije svega zbog pozicije u starom djelu grada a zatim i zbog činjenice da se nalazi u staroj zgradi koja je bila u obnovi. Dodatni motiv im je bio što dnevne prostorije stana gledaju na mali park, savršen za njihovu bebu i drugu na putu.

Ali kako urediti dom tako da se uspješno spoji stara arhitektura s modernim idejama koje vole funkcionalnost i praktičnost? Za to su se obratili dizajnerima iz studija Finch koji su saslušali dileme i želje vlasnika, a zatim, uživajući njihovo povjerenje, osmislili originalan projekt. Upravo je taj spoj starog i novog učinio ovaj interijer posebnim.

Foto: Aleksandra Dermont

Intenzivnim bojama, pretežno zelenom, plavom i ružičastom u ulozi akcenata, ali i prisutnošću karniša i ukrasnih lajsni, dizajnom namještaja te masivnog parketa poslaganog u riblju kost i uzorka pločica, dizajneri su uspjeli unijeti retro note.

Foto: Aleksandra Dermont

Stan se sastoji od dnevnog dijela – boravka povezanog s kuhinjom u kojoj je i blagovaonski stol, a ostatak stana čine hodnik, tri spavaće sobe, od kojih je uređena samo roditeljska te dvije kupaonice. Prostor dnevnog boravka otvoreno komunicira s kuhinjom, ali rasporedom namještaja, odnosno sofe okrenute leđima prema kuhinji, svaka funkcija je razgraničena. No, veza između prostora je napravljena na višoj razini, odnosno kroz obradu zidova i prisutnost zavjesa koje naglašavaju visinu prostorije.

Foto: Aleksandra Dermont

Akcenti boja su između tamnozelene, bordo i tamnoplave. Tako je blagovaonski prostor obilježen rasvjetnim tijelom u boji, kao i presvlakama stolica odabranih tako da imaju imidž fotelja. Sve kako bi zajednički prostor kuhinje s dnevnim boravkom bio što elegantniji i manje funkcionalan. Oblici komada namještaja su zaobljeni, što donosi više udobnosti, ali i skladnu sliku.

Dnevni boravak je također otvoren prema ulaznom hodniku koji je iskorišten za garderobni i skladišni prostor. Iz hodnika se može pristupiti i spavaćim sobama i kupaonicama.

Foto: Aleksandra Dermont

Glavna spavaća soba, iako mala, maksimalno je iskorištena za skladištenje. Kako bi soba djelovala svjetlije, dizajneri su na području nasuprot prozora predvidjeli prisutnost ogledala s fasetiranim rubovima uokvirenim ukrasnim lajsnama od obojenih u istoj nijansi kao boja sobe, usklađenoj s nijansom sobe. Ogledala daju dojam drugog prozora, otuda i osjećaj lakoće.

Foto: Aleksandra Dermont

Ispred kreveta nalazi se mala, viseća komoda koja otkriva pod, pa se stvara osjećaj većeg prostora. Za gledanje filmova, projekcijsko platno je skriveno u stropu i po želji se spušta.

Foto: Aleksandra Dermont

Što se tiče kupaonica, vlasnici su ih podijelili – jednu za suprugu, pa stoga ženstveniju kombinaciju boja s ružičastom, drugu za supruga – s plavim detaljima.

Foto: Aleksandra Dermont
Komentari