Božićna vintage idila na Jarunu: vlasnica Marija Hanić većinu je dekora izradila sama

Potkrovlje obiteljske kuće Zagrepčanka Marija Hanić uredila je po svome guštu, a kako izgleda u blagdanskom izdanju, koje je prepuno vlasničinih rukotvorina, pogledajte u nastavku!

 


Nakon tri godine, koliko je trajala opsežna renovacija stana u obiteljskoj kući na zagrebačkom Jarunu, Marija Hanić je sretna jer je konačno prostor postao dom po njezinu ukusu. A sada ga je napokon mogla odjenuti u blagdansko ruho, i to dekorom kojeg je uglavnom sama izradila.

Stan od 75 četvornih metara koji je prošao dugu adaptaciju, zbog, kako nam je otkrila Marija, loših majstora za kojima je stalno nešto trebalo popravljati i mijenjati, sastoji se od otvorenog dnevnog prostora, dvije sobe, kupaonice i garderobe. Cjelokupna ideja za uređenje je, kako ističe, njezina.

Foto: Privatni arhiv vlasnice

Marija je namještaj sama restaurirala

Usto, kako voli umjetnost i dizajn (naročito vintage) te raditi rukama, većinu namještaja u stanu je sama restaurirala, kao i detalje. Tako da zvuči i logično da je sama izrađivala blagdanske dekoracije u svom životnom prostoru. A one su najzastupljenije u središtu njezinog lijepog doma – otvorenom dnevnom prostoru koji se sastoji od kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka.

Foto: Privatni arhiv vlasnice

Vintage božićne dekoracije

Božićnim dekoracijama dnevni prostor je još više dobio na vintage ugođaju koji se počeo stvarati početkom prosinca. A sve je završilo kićenjem bora i postavljanjem blagdanskog slatkog stola.

“Svake godine sama izrađujem adventski vijenac za stol i vrata, tako da s time otvorim sezonu. Početkom 12. mjeseca kreće uređenje stana i kroz dva tjedna sve osim bora kojeg tradicionalno kitim na Badnjak”, otkriva nam Marija, koja je oduvijek gajila strast prema uređenju interijera, tako da se kod nje, kako kaže, dekoracije mijenjaju sezonski i tematski.

Foto: Privatni arhiv vlasnice

Kućice od medenjaka

Marija se ove godine odlučila za kombinaciju kućica od medenjaka koje je sama izradila i ukrasila, mašnice i lamete koje su opet vrlo popularne, a koju Mariju, kao i sve nas, vraćaju u djetinjstvo.

Foto: Privatni arhiv vlasnice
Foto: Privatni arhiv vlasnice

Božićni vijenac, drvce i lampioni

Uz vijence, drvce i kućice od medenih kora, ostatak dnevnog prostora ispunjen je zanimljivim dekoracijama. Komoda u blagovaonici ispunjena je također kućicama, ali su one ovaj put od keramike, dok je rasvjeta u kuhinji ukrašena lampionima. U dijelu boravka pažnju plijene prigodne dekoracije koje je Marija sama izradila i stavila preko postojećih slika i postera.

Foto: Privatni arhiv vlasnice

Kućice dominiraju božićnim dekorom

“Zid u boravku je inače prekriven posterima koji govore dosta o meni. To su stvari koje volim i koje me opisuju. Kako su kućice glavni lik ove cijele božićne priče, odlučila sam se malo poigrati kistićem. Crtala sam po smeđem papiru za zamotavanje s bojom koja mi je ostala od bojanja namještaja. U gornjem desnom uglu u okviru su dvije razglednice koje sam 90-ih slala roditeljima s vrtićkog zimovanja”, ispričala nam je Marija.

Foto: Privatni arhiv vlasnice

Osim dekora, Marija je, budući da uživa u kuhanju, sama napravila kolače, njih čak 15 vrsta!

“Uz kreativno izražavanje, najdraži hobi mi je kuhanje u kojem posebno uživam i stvaram prava mala umjetnička djela za oči i nepce – barem tako drugi kažu”, ističe Marija.

Foto: Privatni arhiv vlasnice

Ovakvo blagdansko izdanje je original rezerviran samo za ovu godinu jer Marija nikada nema isto ukrašen prostor. Idućeg Božića Marija će smisliti nove kombinacije boja te dekora koji je uvijek spoj starog i novog. Vlasnicu to vraća u dane djetinjstva kada je s roditeljima i sestrom kitila bor.

Foto: Privatni arhiv vlasnice

“Motiv kućica mi je omiljen ovu sezonu, sljedeće godine će sigurno biti nešto drugo, jer ideje već naviru. Volim zimu i snijeg, a kućice me asociraju na božićno selo zatrpano snijegom i stvaraju baš mali zimsko-božićni ugođaj”, otkriva Marija za kraj.

Do novog blagdanskog dekora uživajte u ovom još aktualnom!

Foto: Privatni arhiv vlasnice

 

 

Komentari