Spašena od zaborava: sjajna modernizacija tradicionalne kamene kuće

Vodimo vas u slovensku regiju Kras i staru kamenu kuću koja je spašena od propadanja i adaptacijom u potpunosti prilagođena suvremenom načinu života i potrebama mlade obitelji s djecom.

 

Adaptacija starih kuća ozbiljan je zadatak koji nerijetko uključuje i restauraciju – obnavljanje srušenih ili oštećenih dijelova i vraćanje u izvorno stanje. Stara zdanja potrebno je uklopiti u novi, suvremeni okoliš i stil gradnje, a s druge strane potrebno je sačuvati u njemu ono autohtono, starinsko. Ta kombinacija, odnosno balansiranje starog i novog naročito je težak dio arhitektonsko-dizajnerske priče. Dobro je kontrastirati ih, no dodatno i paziti na uklapanje u okoliš. Kontekst je u arhitekturi neobično bitan, i treba ga uvijek isticati.

 

Uvođenje minimalizma

Odličan primjer za sve navedeno je kamena kuća u slovenskoj regiji Kras, čiji projekt adaptacije i restauracije potpisuje arhitektonski studio Dekleva Gregorič arhitekti. Riječ o maloj kompaktnoj kući koja se nalazi na kraškoj visoravni koja je nekoć bila ispunjena upravo takvim zdanjima, s karakterističnim malim otvorima (neke jedva i da imaju prozore!) te kamenom fasadom.

Kuća se sastoji od prizemlja i kata ukupne površine 92 četvorna metra, a arhitekti su odlučili kamenu i tradicionalnoj gradnji pridodati moderni izričaj koji se najviše oslanja na minimalizam. Čiste i ravne linije, neutralne boje i jednostavna paleta materijala su ono što karakterizira obnovljeni interijer u kojem je dom našla mlada obitelj. Posebnost kuće je krov od betona te dva ubačena volumena od drveta koji su omogućili stvaranje dodatne etaže i novih prostorija. Ovaj materijal kontrastiran je hladnoći kamena, brušenog betona na podovima i neutralnih nijansi te je unio toplinu u prostor.

 

Elementi od drveta

Pored toga, ovi volumeni fizički odjeljuju prostor kuhinje, dnevnog boravka i kupaonice u prizemlju te imaju ugrađene stepenice koje vode na gornju etažu. Na katu se nalazi privatna zona od tri sobe – roditeljske spavaće, dječje te one za igranje. Zbog drvenog ugrađenog dijela sobe na katu izgledaju jedinstveno, kao da je svaka zasebna mala kućica, a dojmu privatnosti doprinose mali krovni prozori koji nude pogled u nebo. Prizemlje pak karakteriziraju veliki otvori na principu kliznih vrata koji nude pogled na okoliš i prekrasnu prirodu.

Modernizacijom je ova kompaktna kamena kuća uspjela zadovoljiti potrebe mlade obitelji koja želi živjeti u prirodi, ali i redefinirati tradiciju i sačuvati ono vrijedno u njoj. Uostalom, moderna arhitektura je uvelike naslonjena na tradiciju i bez ne može – na njoj je izrasla.