ADAPTACIJA ZA PET: novi izgled i organizacija prostora u interijeru od 34 kvadrata

Predstavljamo projekt francuskog studija Bardin Architecte. Riječ je o stanu od 34 četvorna metra koji je podvrgnut temeljitoj adaptaciji uslijed koje su kupaonica i kuhinja promijenile svoje mjesto

 

 

 

Posljednji katovi u stambenim objektima imaju svojih prednosti – ili je riječ o potkrovljima, ili se mogu iskoristiti skriveni dijelovi krova i stvoriti dodatna etaža ili galerija ili jednostavno, baš kao i ovaj imaju lijep pogled i balkon koji funkcionira kao terasa.

Dodatni adut ovoga stana u Parizu su veliki otvori koji se protežu širinom cijelog stana, pa funkcioniraju kao staklene stijene. To je omogućilo obilje prirodnog svjetla, ne samo na dnevnu zonu, nego i spavaću sobu koja je nastala uslijed adaptacije.


STANJE PRIJE ADAPTACIJE

Foto: Bardin Architecte

Novi vlasnici interijera koji zauzima površinu 34 kvadrata angažirali su studio Bardin Architecte koji je napravio cijeli niz izmjena u prostoru te osmislio izgled. Stan je bio prilično zapušten te je bila potrebna adaptacija. To je bila i prilika da vlasnici dobiju dom po svojoj mjeri.


TLOCRT: PRIJE I POSLIJE

 

 


Njihov glavni zahtjev odnosio se na stvaranje prostora za spavanje. Kako su vlasnici htjeli spavaonicu s garderobnim ormarima, trebalo je premjestiti neke postojeće sadržaje na drugo mjesto. Kupaonica je tako ustupila mjesto spavaonici koja je dodatno proširena na prostor kuhinje te je od dnevne zone odvojena staklenom stijenom.

Foto: Bardin Architecte

Kupaonica je sada na mjestu nekadašnjeg toaleta i dijela kuhinje, a kuhinja se smjestila uz prozor te u njoj ima znatno više prostora za skladištenje i radnog prostora nego prije.

Foto: Bardin Architecte

Sve ovo ostvareno je tako da se ne ostavlja dojam smanjenja volumena stambenog prostora – spavaonica koja je do sada bila na mjestu sadašnje kuhinje se pomakla u dubinu, kupaonica je dovoljno velika, kao i dnevni boravak koji čini kompaktniju cjelinu s kuhinjom te je usmjeren prema balkonu.

Foto: Bardin Architecte

Pored stvaranja spavaonice i proširenja kuhinje jedan od ciljeva je bio i životni prostor učiniti što otvorenijim za balkon.

Foto: Bardin Architecte

Izvor: Côté Maison

Komentari