Topao, elegantan i ženstven: moderan dom za mladu vlasnicu koja voli Art déco

Odgovarajući na zahtjeve mlade vlasnice, arhitektica Agnieszka Musiał-Chmielnik, vlasnica studija Musiał, osmislila je ženstven, ali originalan prostor, referirajući se na zlatne godine prošlog stoljeća.


Vodimo vas u dvosobni stan u Varšavi, s pogledom na zelenilo. Vlasnica je mlada, neovisna žena koja je željela da joj stan bude bezvremenski, ali s elementima klasike i elegancije.

Arhitektica Agnieszka Musiał-Chmielnik, vlasnica studija Musiał, savršeno je osjetila atmosferu i osmislila ženstven, ali originalan prostor, referirajući se u uređenju na zlatne godine prošlog stoljeća.

Foto: Łukasz Zandecki

Stan se sastoji od dnevnog boravka s kuhinjom, spavaće sobe i kupaonice. Sve prostorije odišu modernim klasičnim stilom s Art déco elementima vidljivim u obliku rasvjete, geometrijskih ukrasa i ogledala. Vlasnica je bila otvorena prema bojama, uzorcima i strukturama, zbog čega je svaka soba na neki način drugačija, no svima je zajednički element zlata u obliku rasvjete i dodataka.

Stan je, otkriva arhitektica, s jedne strane usklađen, ali s druge strane ne drži se strogo jednog stila. Interijer je personaliziran, pokazujući da je vlasnica mlada, dinamična žena koja voli kvalitetne materijale.

Foto: Łukasz Zandecki

Otvoreni dnevni prostor – boravak, blagovanje i kuhinja uređen je u svijetlim bojama, ali s jakim akcentima koji mu daju karakter. Već s praga pozornost privlači prekrasan drveni pod složen u riblju kost. Prostire se po cijelom stanu, osim u kuhinji, gdje je zamijenjen pločicama s uzorkom mramora.

Drveni stol s tapeciranim stolicama na zlatnim nogama konvencionalna je granica između dnevnog boravka i kuhinje.

Foto: Łukasz Zandecki

Efektan akcent u dnevnom boravku je betonski zid ukrašen zlatnim letvicama u boji lampi, kao i nogama stolova i fotelje. Elegantna baršunasta plava sofa dominira na sivoj pozadini, a okrugli mramorni stolovi i komoda ispod TV-a suptilna su posveta Art déco stilu.

Foto: Łukasz Zandecki

Uzak hodnik vodi u privatni dio stana u kojem se našlo mjesta za prostrane, ugradbene bijele ormare. Ispred njih je ulaz u spavaću sobu vlasnice. Pažnju u sobi privlače ukrasi na plavom zidu.

Foto: Łukasz Zandecki

Prostrani krevet s tapeciranim tamnoplavim uzglavljem i karakterističnim okomitim šavovima okružen je zrcalima u zlatnim okvirima. Prostor uz zid iskorišten je za komodu po mjeri za ženske sitnice i drangulije. Bijela boja fronti sa zlatnim detaljima savršeno se slaže s interijerom.

Foto: Łukasz Zandecki
Komentari