IZVRSNA PRENAMJENA: spremište za čamce pretvoreno u mini kuću s pogledom na more

U Grčkoj, nekadašnja kućica za čamce od samo 25 kvadratnih metara postaje kuća za odmor, zahvaljujući inovativnim i genijalnim rješenjima, počevši od neobične ‘rasprostranjene’ kupaonice…

 

 


Grčka obala, a naročito otoci kriju mnoštvo zanimljivih apartmana i kuća za odmor kojima je doista teško odoljeti. Jednu takvu nastambicu pronašli smo na otoku Milos, poznatom i kao Melos, kako se nekada zvao. Riječ je malom vulkanskom otoku prepunom brda i s svega par tisuća stanovnika, na kojem su otkriveni brojni poznati kipovi grčkih božanstava koji se sada nalaze u najpoznatijim muzejima svijeta.

Foto: Fivestargreece

Mini kuća na Milosu nalazi se u ribarskom mjestu Klima na jugozapadnom dijelu otoka. Njemački par Andreas i Anna-Maria zaljubili su se u mjesto te u njemu pronašli svoj ljetni dom, koji povremeno i iznajmljuju i turistima. Kućica od 25 kvadrata, koju su u potpunosti preuredili, nekada je bila spremište za čamce, kao i ostalih 20-ak nastambi tik uz obalu. Na prvi pogled, djeluju kao obnovljene kućice u nizu i teško biste, ako niste znalac, pretpostavili da je riječ o prostorijama gdje su se spremali čamci.

 

Foto: Fivestargreece

Efekt bazena

Kućica je pretvorena u romantično gnijezdo za dvoje, koja ima sve potrebno za ugodan odmor – dio za sjedenje, objedovanje, kuhinju, kupaonicu te krevet za spavanje koji se nalazi na galeriji.

“Ulazeći po prvi puta u ovaj prostor, pomislila sam na prazan bazen, pa sam odlučila pod, zidove do 60 cm visine kao i cijeli stražnji zid, visok šest metara, prekriti bijelo-plavim mozaikom. Tako se stvorio efekt bazena odnosno morskog plavetnila te su se more, udaljeno svega par metara i interijer povezali u jedno”, kaže Anna-Maria. Dodavanjem crvenih tonova stvorio se pravi morski i vedar štih.

Foto: Fivestargreece

Pametno iskorišten prostor

Zatim je izgrađen čelični polukat odnosno galerija u kojoj je prostor za spavanje s kojega se također vidi more što je izvrstan način za započeti jutro. A ispod galerije su pametno raspoređene kupaonica i kuhinja. Tako je izvrsno iskorištena visina stropa malo veća od standardne.

Garderobni prostor nalazi se u uvučenim policama na stubištu i na galeriji.


Izvor: Casa Facile

 

 

Komentari