Zavirite u divan stan arhitektice Marion Wicher

U posljednjoj epizodi devete sezone posjetili smo u grad dizajna, Graz. Vrata svog stana otvorila nam je austrijska arhitektica Marion Wiher.

Inače, Graz je 2011. godine dospio na listu UNESCO-ovih gradova dizajna, u Europi se tek njih devet se može podičiti tom titulom. Jedna od pokretačica tog projekta upravo je i Marion Wicher, vlasnica arhitektonskog studija Yes Architecture.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Ovaj se stan nalazi u kući iz utemeljiteljskog razdoblja, iz 1935. godine. Kada je prvi put stupila u stan, priča nam Marion, bio je doista u izvornom stanju – bez grijanja i s električnim instalacijama sa sredine 30-ih. Stoga je bilo potrebno cijeli stan potpuno obnoviti.
Prostire se na priblično 100 kvadrata, a s obzirom da voli život u otvorenom prostoru, odavde je uklonila sve zidove i promijenila cjelokupni tlocrt.

Stan je otvoren, prepun dnevnog svijetla te kružno povezan hodnikom i prostorom za rad.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

S obzirom na to da je Marion ujedno i dizajnerica, bilo joj je vrlo teško na tržištu pronaći prave predmete za unutarnje uređenje. Zato je sav namještaj rađen po narudžbi, a gotove komade sa sredine stoljeća poput fotelja donijela je s putovanja, restaurirala i tako uklopila u svoj stan.

Kuhinja je rađena po mjeri, Marion nije željela da izgleda kao tipična kuhinja. Zato je neobičnog oblika, strši u prostoru i središnji je dio stana. Velika je ljubiteljica umjetnina i tepiha, što se vidi čim kročite u stan.

Marion wicher
Marion wicher

Stan obiluje i raznovrsnim detajima i predmetima od kojih svaki ima svoju priču i razlog zbog kojeg je dospio u arhitektičin dom. No, upitate li je koja joj je najviše prirasla srcu, teško će izdvojiti samo jedan.

Marion wicher
Marion wicher
Marion wicher
Marion wicher
Marion wicher
Marion wicher
Marion wicher
Marion wicher
Komentari