U DOMU KOD IDE I EMILA: kako je mladi par uredio 50 kvadrata u potkrovlju i osmislio mjesto za spavanje

 

 

 

Ida i Emil i njihova mačka Sia godinu dana uživaju u svome novom domu u potkrovlju obiteljske kuće u Čakovcu, kojeg su sami uredili. Da bi interijer danas ovako izgledao, bila je potrebna temeljita renovacija, koju Ida opisuje kao burno razdoblje. Naime, stančić od 30 kvadrata proširili su za još 20, pa je rušenje i zidanje bilo neizbježno. Stan se naime srušio većim dijelom, a zadržani su zidovi u kupaonici i hodniku.

Ida otkriva kako se novi stan gradio sistemom suhe gradnje, a krovna konstrukcija prethodno je ojačana novim drvenim gredama koje su vidljive u prostoru i obrađene te su kao takve postale sjajna stilska komponenta. Ostali zidovi i strop rađeni su nanovo te su tlocrtni gabariti maksimalno povećani. Pritom se, kaže nam Ida, pazilo da se visina u kosinama najbolje iskoristi za budući namještaj koji je većinom morao biti rađen po mjeri.

 

Foto: Privatni album

Maksimalno iskorišten prostor

Pažljivim planiranjem maksimalno smo iskoristili mogućnosti prostora. Tako smo obradili dio starih cigli od opeke koje smo “otkrili” nakon rušenja, a odlučili smo i da strop u kuhinji-blagovaonici prati liniju krova. Pritom smo dobili malu nišu iznad balkona u kojoj izmjenjujemo dekoracije, prostor je dobio na visini, a grede koje su potpuno vidljive neizostavan su dio potkrovlja kakvo smo željeli”, kaže nam vlasnica.

Foto: Privatni album

Spavaonica u sklopu boravka

Pravi izazov Idi i Emilu bio je ostvariti sve potrebne sadržaje u svega 50 četvornih metara. Cilj vlasnika bio je, pored kuhinje s blagovanjem i dnevnog boravka imati i odvojeni dio za spavanje. A uređenjem su uspjeli pronaći mjesto i za radni kutak u boravku.

Hodnik vodi s jedne strane u dnevni boravak kojeg su Ida i Emil pregradili i stvorili spavaći dio te radni kutak, a s druge u kuhinju s blagovaonicom. Obje prostorije imaju izlaz na mali balkon, a u sklopu stana su još i kupaonica i ostava.

Foto: Privatni album

“Ovaj nestereotipni model spavaće sobe u sklopu dnevne odgovara nam estetski, ali i s obzirom na naše potrebe. U blagovaonici možemo pozvati prijatelje na večeru i druženje, ali i dnevni boravak nudi mogućnost okupljanja u manjem broju te korištenje balkona nasuprot kojeg je park i zelenilo što čini taj prostor vrlo ugodnim. Orijentacija stana je istok-zapad pa je i ta činjenica utjecala na odluku o rasporedu prostorija”, objašnjava Ida.

Foto: Privatni album

Pomno isplanirano, a spontano

Bilo im je bitno da njihov dom nakon adaptacije odiše osobnošću, atmosferom i da sve bude osmišljeno do posljednjeg detalja, što se može primijetiti već na ulasku u prostor. Ono što se još nameće kao dojam jest nepretencioznost i spontanost, ali i velika privlačnost koju interijer ostavlja. Ida priznaje i da su se u osmišljavanju konzultirali i s članovima obitelji te otkriva kako je smisao za estetiku razvijala zahvaljujući svojoj majci.

 

Foto: Privatni album

Miks različitih stilova

“Prilikom uređenja nisam se opterećivala određenim stilovima, spontano smo birali boje i dizajn pa je tako rezultat miks skandinavskog, industrijskog, modernog, ali i ima i retro elemenata. I jako smo zadovoljni rezultatom, ispalo je iznad očekivanja. Osim što je estetski dojmljivo, prostor je ugodan i funkcionalan”, kaže mlada vlasnica kojima se strpljivost jer su radovi trajali duže od očekivanog, ipak isplatila, tim više što nisu premašili planirani budžet.

Foto: Privatni album

Detalji s pričom

U uređenju im je bilo bitno da svoj dom ispune detaljima koji imaju priču i za njih emotivnu vrijednost. Pored toga, unijeli su balans modernog i tradicionalnog u prostor. Tako su tu gong iz Kine kojeg su dobili od prijatelja, bongosi iz zapadne Afrike nabavljeni na sajmu starina i bakini tabletići koje Ida obožava.

No, priznaje, da je najljepši ukras u njihovu domu ljubimica Sia, koja uvijek, otkriva Ida, nađe načina savršen se uklopiti u interijer pa je tako i nezaobilazna motiv na fotografijama.

Komentari