OBITELJSKI DOM U NOVOM RUHU: otvoren prostor i moderni industrijski izgled na dvije etaže

U kvartu Tress Torres u Barceloni nalazi se obiteljska kuća čije su obje etaže prošle temeljitu adaptaciju. Cilj je bio obnova instalacija, podova i zidova, ali i modernizacija prostora koja je uključivala stvaranje open spacea

 

 

 

Arhitektica i dizajnerica interijera Carmela Moneo iz studija Helvetic Design Properties potpisuje projekt adaptacije i uređenja prostrane obiteljske kuće u Barceloni. Cilj sveobuhvatne renovacije bio je obnova podova, zidova i instalacija te novi namještaj kao i modernizacija prostora.

Inspiracija za uređenje bio je industrijski stil, ali u modernoj varijanti. Za to su korišteni materijali poput željeza, tamnog, uglavnom crnog kamena i kombinacije različitih vrsta drveta. Prisutnost drveta u svakoj prostoriji (pored parketa) unijela i rustikalni štih u prostor.

 

Foto: Alejandro Moneo

U priču o modernizaciji savršeno se uklopio i otvoreni koncept prostora – ne samo dnevnog nego i između etaža, što je dalo posebnost interijeru. Već na prvi pogled jasno je da se svakom kutku interijera poklonila posebna pažnja – od podova i zidova, pa sve do namještaja do detalja poput rasvjete pa sve do umjetnina – skulptura, slika, keramike…

 

Foto: Alejandro Moneo

U dizajnu namještaja za pohranu – ormara, komoda, polica… koji je uglavnom rađen po mjeri, provlači se kombinacija drva i crnog iverala, kao savršene kombinacije toplog i hladnog.

Foto: Alejandro Moneo

Crna je uvelike zastupljena u otvorenom prostoru, naročito u stubištu koje je rađeno od crnog metala te je dio stropa i bočnih strana stubišta obložen njime, baš kao i elegantne plutajuće šipke koje su pričvršćene za strop.

Stubište je zona koja dijeli socijalni dio od privatnoga i poslovnoga – donja etaža je dnevni prostor koji čine kuhinja, blagovaonica te boravak s bibliotekom a gornja se sastoji od dvije spavaće sobe te jedne radne sobe koja je pod kosinom.

Foto: Alejandro Moneo

 

Komentari