MIR U SVAKOM KUTKU: divan suživot rustike i minimalizma u kamenoj kući blizu mora

Ništa nas, kada je riječ o kućama na moru, ne može tako oduševiti kao one od kamena. Bilo da je riječ o modernim vilama ili obnovljenim starinskim, kamene kuće imaju nešto posebno.

 


Pronašli smo kamenu kuću na Mallorci, u okolini gradića Santanyíja, koja nas je oduševila svojim izgledom. Vjerujemo da će i vas! Već sam eksterijer mami poglede svojim idiličnim i opuštenim mediteranskim izgledom, a isto se nastavlja i u interijeru koji unosi više modernih elemenata.

Sve u ovoj kamenoj kući od 800 kvadrata, s bazenom, poziva na odmor i uživanje. Postignuta je profinjena ravnoteža između autentičnog i modernog dizajna, rustike i minimalizma.

Foto: Pere Peris; Stajling: Olga Gil Vernet

Odlikuju je fini, djelom i luksuzni detalji te smirenost i ljepota koja se ogleda u svakom segmentu. Za sve to zaslužan je španjolski studio Terraza Balear koji je nastojao koristiti prirodne materijale – kamen, mramor, pamuk… Za pročelje je upotrijebljen lokalni materijal. Santanyí kamen kao i način zidanja. Poseban šarm daje mu dio namještaja napravljen od staroga, recikliranog drveta.

Ovi elementi kuću povezuju s prirodom, kao i samo uređenje eksterijera kojeg okružuju grmovi bugenvilije.

Foto: Pere Peris; Stajling: Olga Gil Vernet

Vrt je organiziran u tri udobna dijela: blagovaonicu, dnevni boravak i prostor za ležaljke uz bazen. Iako se radi o otvorenom prostoru, vrt pruža maksimalnu privatnost.

Iz vrta se ulazi u dnevne prostorije kuće, koje su otvorenog koncepta. Dnevni boravak je zamišljen kao miran prostor za sjedenje oko kamina, a svojom raspodjelom odaje počast tradicionalnom obliku domova: ima veliki i udoban kauč, popraćen dizajnerskom foteljom, stolićima za kavu i rustikalnom klupom.

U ovom prostoru dominiraju nijanse pijeska s vrlo glatkom teksturiranom završnom obradom. Namještaj dijeli isti ton, a komadi zadržavaju uravnotežene proporcije i diskretno se integriraju u arhitekturu, kao da su oduvijek bili tu.

Foto: Pere Peris; Stajling: Olga Gil Vernet

Sve to doprinosi tome da se kuhinja može organski integrirati u dnevni boravak i blagovaonicu, u otvoreni zajednički prostor, zahvaljujući boji i svojim diskretnim i sofisticiranim linijama.

Drveni blagovaonski stol sa željeznom bazom u elegantnom je kontrastu s tapeciranim blagovaonskim stolcima i velikim svjetiljkama od prirodnih vlakana.

U prizemlju se nalaze dvije glavne spavaće sobe, a na katu još tri spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama, kao i sauna.

 

Komentari