DUĆAN, CVJEĆARNICA, URED PA STAN: kako je prostor od 41 kvadrat postao šarmantan i funkcionalan dom

Zanimljiva prenamjena prostora koji je tijekom svoga postojanja izmijenio nekoliko uloga!

 

 


Mali kvartovski dućani polako odlaze u zaborav i postaju dio nostalgične priče o boljoj prošlosti. Ove pojave nisu pošteđene ni druge zemlje. Pronašli smo jedan takav prostor u švedskom gradu Göteborgu koji je prenamijenjen u stambeni prostor. Interijer od 41 četvorni metar, koji se nalazi u zgradi sagrađenoj početkom prošlog stoljeća već dugo nije dućan, nego je u međuvremenu imao ulogu cvjećarnice, a zatim uredskog prostora.

Sada je prenamijenjen u privatni prostor, stan za mladu vlasnicu koja ga je sa skromnim budžetom uredila po svome guštu.

Foto: Stadshem

Uređenje je inspirirano skandinavskim dizajnom, ali su zadržani autentični elementi poput originalnih prozora iz 1920-e, zatim podovi koji su dobili novi sloj boje te opeka kojom je dekoriran ulazni prostor. I stepenice su također zadržane, tako da je tako vizualno odijeljen prostor hodnika, blagovanja i spavaonice od boravka. Iako je stan u prizemlju, zahvaljujući velikom broju vanjskih otvora te visokom stropu ima dovoljno prirodnog svjetla.

 

 

Stan je djelomično otvorenog tlocrta te su hodnik, spavaća soba i dnevni boravak s blagovanjem povezani. Hodnik nema vrata kao ni kuhinja, dok je spavaonica od dnevnog dijela odvojena poluzidom i zavjesom.

Foto: Stadshem

Iako se prostor za spavanje može pretvoriti u zasebnu spavaću sobu, vlasnica je odlučila zadržati zatečeni poluzid od suhe gradnje te gornji otvoreni dio riješila bijelim zavjesama. Dodatni adut stančića jest mali vrt koji ljeti funkcionira kao produženi dnevni boravak.

Komentari