Elegantan i veseo zagrebački stan

Uređenje jedne veće prostorije po funkcionalnim zonama često se može pokazati većim izazovom nego što se na prvu čini. Samo fizičko smiještanje različitih elemenata u neki prostor nije problem, ali funkcionalno povezivanje može biti vrlo zahtjevno. Takav slučaj bio je i s modernim trosobnim stanom u Zagrebu. Prostire se na 120m2, od čega najveći dio kvadrature pokriva objedinjen prostor kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Vlasnici stana željeli su moderan i funkcionalan interijer u kojem različite boje i zanimljivi dekorativni dodaci daju toplinu i karakter svake zone. U manjem dijelu prostorije smještena je kuhinja renomirane talijanske tvrtke. Dominira bijela boja zidova i kuhinjskih elemenata, ,razbijena’ crnim dekorativnim detaljima koji vizualno presijecaju opći dojam prevladavajuće bjeline. Crno-bijelom kontrastu uvelike priodonosi i tamna napa suvremenih linija, koja poput kakve slike upotpunjava i zaokružuje kuhinju.

Dojam suvremenog prostora pojačan je sjajanim srebrnim i tamnim, staklenim dijelovima kuhinjskih aparata, koji refleksijom iz više izvora prirodne svjetlosti i nenametljive plafonske rasvjete čine prostor razigranijim i zanimljivijim. Odsjaj svjetlosti s gornjih ploha kuhinjskog namještaja kao i s parketa visokog sjaja čine ovu kuhinju vizualno većom i svjetlijom.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Kako u kuhinji nema visećih gornjih elemenata, prostor za odlaganje organiziran je u velikom šanku L oblika, čiji izgled je ujednačen s ostatkom kuhinjskog namještaja. Zaobljene linije vizualno omekšavaju grubu kombinaciju crne i bijele dajući kuhinji toplinu. Istu svrhu imaju i crveni dekorativni detalj na jednostavnim bijelim zastorima te crveni aparat za kavu. Bijelo-crno-crvenu harmoniju upotpunjavaju i atraktivan metalni crveni barski stolac te crvena zdjela za voće.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Između zone za kuhinje i dnevnog boravka smjestila se blagovaonica, ,obučena’ u bijelo-zelenu kombinaciju, nadopunjenu dominantnim crvenim dekorativnim detaljem na zidu. Kako bi se izbjeglo da ovaj dio prostorije izgleda suviše strogo i uniformno, naročito zato što je sav namještaj gotovo jednake visine, iskoristilo se više dekorativnih elemenata različitih oblika i dimenzija.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Osim zelene sofe zanimljiva oblika, u dnevnom boravku se ponovno javlja bijelo-crna tema, s time što se ovdje crna boja više ne koristi samo kao akcent, već dominira kroz sjajnu crnu tapetu, tamno postolje staklenog stolića, komodu, nadzastor i drugo.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Funkciju crvene boje u kuhinji i blagovaonici u dnevnom boravku preuzima ljubičasta. Senzualna i mistična, ova boja istovremeno unosi smirenje i radost, a da pri tom nije nimalo pomućena elegancija i sklad cjelokupne prostorije. I u dnevnom boravku su prisutni bijeli i srebrni dekorativni detalji, smješteni u kontrastu crne tapete kojom je u potpunosti prekriven jedan od zidova. Crni okvir televizora te crna niža komoda iz talijanske tvrtke Creazioni, čiji je jedan dio izrađen tamnom staklu, stapaju se vizualno sa stražnjim zidom, dok toplije boje sjedećeg namještaja, a naročito zanimljivi jastučići s različitim motivima koji pripadaju različitim stilovima uređenja, pozivaju na opuštanje i optimizam.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Kako bi se pojačao osjećaj povezanosti svih dijelova prostorije, parket nije pokriven tepisima niti u jednoj funkcionalnoj zoni.

Komentari