SA STILOM I DAŠKOM KLASIKE: stara građanska kuća postala je dom mladoj obitelji

Opsežna adaptacija je staru obiteljsku kuću od 130 četvornih metara u predgrađu Wrocława, grada na jugozapadu Poljske, pretvorila u moderan i funkcionalan životni prostor.

 


Poljski dizajnerski studio Ayuko potpisuje uređenje interijera obiteljske kuće u predgrađu Wrocława. Riječ je kući građenoj 30-ih godina prošloga stoljeća, koja je, za današnji način života i stanovanja, imala pomalo nelogičan raspored.

Kuhinja je bila zasebna i iznimno mala prostorija u koju se ulazilo odmah na početku hodnika, a dnevni boravak i blagovanje su također bile odvojene prostorije.

Problem je bio također u tome što su obje bile istih dimenzija, iako je za blagovanje u pravilu potrebno manje, a za boravak više kvadrata.

Foto: Aleksandra Dermont / Ayuko Studio

Ulazni prostor zauzimao je površinu od skoro 10 četvornih metara, a nije bio, zbog velikog broja vrata, nimalo iskoristiv u smislu prostora za odlaganje. Na gornjem katu nalazile su se dvije velike prostorije, iako je kvadratura omogućavala i veći broj.

Foto: Aleksandra Dermont / Ayuko Studio

Stoga su dizajneri prijedlogom uređenja donijeli i novi, prepravljen tlocrt, usklađen sa željama vlasnika, bračnog para koji je kuću kupio kako bi ona bila dovoljno velika za proširenje obitelji. Donja etaža doživjela je rušenje zidova koji su dijelili kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak.

One su sada postale otvoren prostor, s tim da je kuhinja ipak uvučena u malu nišu. Ovako prostor dnevne zone izgleda znatno veći i svjetliji, do izražaja su došli vanjski otvori i prirodna svjetlost snažnije je doprla u unutrašnjost.

Foto: Aleksandra Dermont / Ayuko Studio

Zidovi prema hodniku su srušeni, te je ulazni prostor otvoren prema dnevnoj zoni, gostinjskom toaletu te stubištu koje vodi na kat. Na gornjoj etaži smještene su dvije kupaonice, od kojih je jedna roditeljska, te tri spavaće sobe. Na gornjoj etaži uređena je veća spavaća soba, dok su dvije manje sobe, nastale pregrađivanjem jedne velike, rezervirane za dječje i tek čekaju svoje uređenje.

Za sada su u njima priređene zidne i podne obloge te je potreban samo namještaj da bi bile kompletno opremljene. Dnevna zona je posve uređena, osim što bijela polica čeka tv prijemnik.

Foto: Aleksandra Dermont / Ayuko Studio

Stilski, kuća je kombinacija različitih stilova, koji vrlo dobro funkcioniraju zajedno. U interijeru se vješto isprepliću suvremeni kao i vintage stil iz vremena gradnje same kuće, zatim rustikalni elementi te oni koji prizivaju eleganciju. Sve to čini interijer posebnim i atraktivnim.

 

 

Komentari