Jednosobni stan od 37 kvadrata s odvojenim prostorom za spavanje

Koliko toga se može staviti u 37 četvornih metara ukupne površine stana? Ovaj mali interijer dobar je primjer kako ostvariti i zaseban prostor za spavanje. Inspirirajte se i uživajte!

 


Ako ste samci ili živite udvoje, jednosobni stan, iako mali, može biti sasvim dobra opcija. Jedini je problem nepostojanje odvojene spavaće sobe. Stoga je najvažniji ključ u ovakvom interijeru dobro isplanirati prostor i naći priliku za dodatnu spavaonicu. Veliki saveznik pritom je prirodna rasvjeta, jer bez nje ćete se vjerojatno od prvog dana osjećati klaustrofobično i pomalo depresivno.

Foto: Alvhem

Ovaj švedski stan od 37 kvadrata, koji se nalazi u zgradi iz 1929. dobar je primjer iskorištavanja prostora, ali rasvjete. Osim što su sačuvani veliki izvorni prozori, ima dobar pogled prema van i obilje prirodnog svjetla. U adaptaciji je stvoren koncept otvorenog plana koji je omogućio da se maksimalno iskoristi ograničeni prostor i stvori zaseban kutak za krevet.

Foto: Alvhem

Čim se uđe u stan, uređen u skandinavskom stilu s vintage notom, iz predsoblja se pogled pruža na veliki prozor u dnevnom prostoru, točnije dio gdje je blagovaonski stol. On spaja dnevni boravak s kuhinjom. U ulaznom prostoru nalazi se ormar s bijelim vratima koja stvaraju vizualni kontinuitet.

Foto: Alvhem

Odavde se pristupa kupaonici te dnevnoj sobi s kutkom za spavanje, kuhinji ili kupaonici. Kako prirodno svjetlo prodire u svaki kutak, prostor dnevno-spavaće sobe uređen je u dvije boje: bijeloj i tamno plavoj.

Foto: Alvhem

Kombinacija svijetlih i tamnih boja stvara kontrast pun karaktera koji je upotpunjen komadima kao što je smeđa chesterfield kožna fotelja i suvremenijim namještajem, poput sive tapecirane sofe ili komode.

Foto: Alvhem
Foto: Alvhem

Kontrast je ostvaren i u kuhinji, ali je zasnovan na crno-bijelo-drvenoj kombinaciji. Kuhinja odiše rustikalnim stilom i mnogima je dio koji će najviše privući pažnju u ovom stanu. U njoj, spoj prirodnog drva, bijelih pločica i crnih aparata koji se slažu s vratima ormara, daje modernu i funkcionalnu kuhinju ležernog prizvuka.

Foto: Alvhem

Spavaća soba je odvojena od dnevnog boravka pregradom koja pruža privatnost stvarajući ”efekt kutije”. Zid, ukrašen tapetama s cvjetnim motivima u istim plavim tonovima kao i dnevni boravak, također čini razliku. Noću, elegantni baršunasti zastori omogućuju vam da uživate u mirnom snu u potpunom mraku. Detalj ormara s vratima ogledala ključan je za dupliciranje svjetla.

Foto: Alvhem

Mala, jednostavna kupaonica ima retro estetiku u bijeloj boji, s pločicama malog kvadratnog formata na svim zidovima.

Foto: Alvhem
Komentari