Jako šarmantno: niskobudžetni stančić za mladog umjetnika

Nekadašnji zapušteni i vlažan umjetnički studio od 54 četvorna metra u Parizu pretvoren je udoban i originalan prostor za življenje, ali pritom nije izgubio svoj umjetnički štih i to zahvaljujući francuskom studiju Space Factory.

 

Vlasnik je odlučio svoj fotografski atelje prebaciti na drugu lokaciju, jer je u ovom prostoru vidio potencijal za originalan dom, u koji neće morati uložiti puno novaca. Najveći troškovi odnosili su se na ponovnu izolaciju budući da je prostor mučila vlaga, zatim zidne i podne obloge te novi toalet i kupaonicu. Jedino su ove posljednje dvije prostorije odijeljene suhom gradnjom od ostatka stana koji je jedan veliki open space.

Spavaonica je tek jednim dijelom, stijenom od mutnoga stakla odvojena od dnevne sobe, a nepravilan oblik stana u obliku slova L odvojio je uski dio gdje je smješten radni prostor s toaletom. Visina stropa u tom dijelu omogućila je da se napravi mezanin, koji može poslužiti i kao gostinjska soba.

Ovaj projekt adaptacije je zanimljiv koncept spajanja toplih i hladnih materijala i boja – od mramora, kamena i crne s jedne strane, pa do toplog drveta i opeke u bež i smeđim tonovima. Isto tako, ovo je uspješan stilski miks koji spaja industrijski i moderni, minimalistički stil te klasiku i vintage. Kako je ipak riječ o prostoru u kojem živi umjetnik, prostor je ispunjen upečatljivim komadima namještaja i detaljima: bijelom komodom u koju je ugrađena tegla za cvijeće, blagovaoničkim stolom čija je vodoravna ploha sastavljena od dvije vrste materijala – mramora i drveta, sjedaćom drvenom klupom s kožnim sjedištima, sjajnim rasvjetnim tijelima te romantičnom klupicom za čitanje pored prozora u spavaćoj sobi.

 

 

PRIJE

Foto: Space Factory

 

Foto: Space Factory

 

POSLIJE

Komentari