5 zapanjujućih modernih domova koji prkose gravitaciji i ostavljaju bez daha

Moramo priznati da je suvremenu arhitekturu prilično lako prepoznati. Novoizgrađene rezidencije obično imaju sve, od zakrivljenih linija i nekonvencionalnih volumena do asimetričnih oblika i otvorenih tlocrta.

 


U nekim modernim obiteljskim kućama, izgrađenim u posljednjih nekoliko godina od Hrvatske do Australije, vidljiva je jasna i namjerna želja da se prkosi gravitaciji.

Odlučili smo pobliže zaviriti u takve domove koji donose potpuno novo značenje općem shvaćanju balansiranja i divno preispituju Newtonovu teoriju gravitacije. Genijalni arhitekti koji su ove odvažne objekte i strukture doveli do ostvarenja možda nisu dizajnirali najpraktičnije domove, ali pružaju dokaz da suvremena arhitektura ne poznaje granice.


1. Trojan House, Melbourne

Australska arhitektonska tvrtka Jackson Clements Burrows redefinirala je koncept interijera stvarajući modernu kuću u Melbourneu.

Foto: Emma Cross

Ovo obiteljsko zdanje drvenog pročelja pametno je nazvano Trojan House (Trojanska kuća  – aludiranje na trojanskog konja iz grčke mitologije) – doista ne znate što se krije iza pročelja s ulične strane.

Foto: Emma Cross

Nakon što uđete na prilaz, jednostavna kuća od crvene cigle (izgrađena početkom 20. stoljeća) ne izgleda neobično te se savršeno uklapa u susjedstvo.

Foto: Emma Cross

Straga su arhitekti stvorili moderni dodatak koji izgleda kao iz budućnosti.

Foto: Emma Cross

 

Foto: Emma Cross

 

Foto: Emma Cross

2. Casa Cruzada (Crossed House), Murcia

Kuća studija Clavel Arquitectos u Španjolskoj na prvi pogled izgleda vrlo neobično, pa čak i komplicirano. Svoj izgled ima zahvaliti LEGO kockama, popularnim igračkama koje se vrlo lako slažu, a kojima je inspirirana.

Foto: David Frutos Ruiz

U ovom su slučaju betonski blokovi i blokovi zaobljenih rubova potpuno iste veličine, ali gornji blok leži na prizemlju pod kutom od 35 stupnjeva kako bi stanovnicima pružio optimalnu količinu sjene na bazenu.

Foto: David Frutos Ruiz

 

Foto: David Frutos Ruiz

 

Foto: David Frutos Ruiz

 

Foto: David Frutos Ruiz

3. Kuća S052, Zakopane

Sa sjedištem u Kijevu, arhitekti iz studija Yousupov stvorili su remek-djelo u gustim i tajanstvenim šumama Poljske.

Foto: ArchDaily

Kuća nazvana S052 je vrlo suvremena jer ima konzolnu palubu opremljenu reflektirajućim staklom. Zahvaljujući svom sastavu kamena i drva, kuća se gotovo stapa s okolnom planinom.

Foto: ArchDaily

 

Foto: ArchDaily

 

 

Foto: ArchDaily

4. Gnijezdo i špilja, Opatija

Većina vila na Opatijskoj rivijeri izgrađena je na širokim obroncima, no to nije slučaj i za kuću hrvatskog arhitekta Idisa Turata koja je u potpunosti skrivena.

Foto: Sandro Lendler

Njegova namjera bila je sagraditi kuću sa samo dva konstruktivna elementa, pritom dislocirajući jedan tako da bilo tko, tko gleda kuću sprijeda neće moći vidjeti da je pod oštrim kutom.

 

Foto: Sandro Lendler

 

Poput mnogih domova u gradu na plaži, kuća pod nazivom „Gnijezdo i špilja“ je u stalnom doticaju podjednako sa suncem i sa sjenom. Na taj se način postiže dojam intime u vanjskim prostorima, ovisno o dobu dana.

Foto: Sandro Lendler
Foto: Sandro Lendler

5. Balancing House, Suffolk

Kuća pod nazivom „Balancing House“ (balansirajuća kuća), u potpunosti opravdava svoje ime. Izgrađena je kao oštar kontrast netaknutoj prirodi u Suffolku.

Foto: Edmund Sumner

Struktura je na prvi pogled prilično tradicionalna, pravokutan oblik i kosi krov, no upravo se taj dojam razbija namjernim postavljanjem kuće uz sami rub.

Foto: Edmund Sumner

Iako vizualno kuća visi sa ruba strmog brda, nema razloga za strah od njezina prevrtanja po vjetrovitom vremenu jer je dio koji se nalazi na tlu izrađen od znatno težih materijala od samog konzolnog dijela.

Foto: Edmund Sumner
Foto: Edmund Sumner

 

Komentari