ORIGINALAN MALI STAN: nježni pastelni tonovi na podlozi od betona

Sirovi betonski zidovi na prvu nam se mogu činiti odviše hladnima i grubima. No, primjer ovoga malog dvosobnog stana od 39 kvadrata u Stockholmu pokazuje nam kako se prostor može oplemeniti i stvoriti sasvim drugi dojam

 


Osim što su poznati po svome dizajnu, Šveđani i ostali Skandinavci su majstori za uređenje malih funkcionalnih životnih prostora kao i kako u načelno hladne prostore unijeti toplinu i prirodnost.

Njihovim interijerima vladaju svijetle neutralne nijanse bijele i sive uz dodatak crne, no sve istovremeno izgleda toplo, jednostavno i prirodno. Pa čak i kada je beton dominantan materijal, kao u slučaju malog dvosobnog stana u Štokholmu koji ima otvoreni koncept.


Zidovi i stropovi od sirovog betona daju prostoru doista originalan izgled, naročito u kombinaciji s mekim i nježnim pastelnim nijansama. One su, uz pomoć prirodnih materijala (pamuka i vune prisutnima na tepisima, zavjesama, posteljini, prekrivačima, ukrasnim jastucima) omekšale i utoplile prostor te mu dale i mrvicu klasike. Parket od bijeljenog hrasta također unosi dašak mekoće u interijer.

Foto: Hemnet

Pored toga, prostor je maksimalno iskorišten i savršeno funkcionalan. Kako bi obje sobe – i dnevna i spavaća imale dotok prirodnog svjetla, u izduženom tlocrtu kuhinja je stavljena kao spoj između njih, preko puta garderobe i kupaonice. Prirodna svjetlost u kuhinju stiže preko spavaće i dnevne sobe koje imaju velike otvore prema kuhinji.

Foto: Hemnet

Prostor u dnevnom boravku ujedno je i ulazni, te se odmah pored vrata nalazi i mini predsoblje sakriveno ispod guste sive zavjese. U sklopu dnevnog boravka je i mini kutak za blagovanje, praktični mali stol i stolice.

Foto: Hemnet

Spavaća soba opremljena je samo krevetom i radnim stolom, dok se odjeća nalazi u garderobnom prostoru pored kupaonice.

 

 

Komentari