OD IDEJE DO REALIZACIJE: finalno idejno rješenje i izvedba stančića u Zagrebu

U trećem članku donosimo konačni prijedlog uređenja malog stana od 21 m2. Što je sve mijenjano u odnosu na predloženu varijantu idejnog rješenja te kako je tekla izvedba, saznajte u nastavku. Tako ćete se pripremiti za veliko ‘finale’: TV specijal koji vas očekuje za par dana, 25. 11. na RTL-u, a u kojem će biti prikazani svi detalji opsežne adaptacije.

 


Stigli smo i do finalnog idejnog rješenja malog stana od 21 kvadrat u Zagrebu čije uređenje potpisuje studio Mirjane Mikulec. Kompletan proces adaptacije – od razgovora s vlasnicima, preko pregleda zatečenog stanja i izrade prijedloga uređenja pa do same izvedbe i konačnog izgleda moći ćete vidjeti vrlo detaljno u 30-minutnom TV specijalu, u subotu 25. studenoga na RTL-u.

Foto: Darko Mihalić / Idejno rješenje Mirjana Mikulec interijeri

Dok svi nestrpljivo iščekujemo TV specijal, u članku vam otkrivamo konačni izgled prijedloga uređenja kao i korake izvedbe. Uživajte u dobroj dozi inspiracije i pripremite se za subotu, 25.11.!

No, prije toga ponovimo malo ‘gradivo’…

OD IDEJE DO REALIZACIJE: sjajna transformacija mini stana od 21 m2 u zagrebačkom neboderu

OD IDEJE DO REALIZACIJE: prijedlog preuređenja malog derutnog stana by Mirjana Mikulec interijeri
Novi tlocrt donio je prostoriju s nekoliko uloga

Stan u zagrebačkom neboderu derutan je prostor kojeg su vlasnici odlučili temeljito preurediti.

Arhitekt Matko Šimić iz studija Mirjane Mikulec napravio je prema zahtjevima klijenata dvije varijante tlocrta. Klijent se odlučio za tlocrtno rješenje stana u kojem su krevet i blagovaonski stol skriveni.

Tako jedina prostorija u stanu ima četiri funkcije: tijekom dana isključivo ima funkciju dnevnog boravka i kuhinje uz mogućnost izvlačenja blagovaonskog stola iz radne plohe kako bi postala i mjesto za blagovanje.


Navečer se ova prostorija pretvara u spavaću sobu izvlačenjem kreveta iz zida. Krevet, koji ima pravi madrac pa je na njemu doista ugodno spavati se uz pomoć mehanizama nadvije nad postojeću sofu tako da se ona ne mora pomicati.

 


Izrada idejnog rješenja prema željama vlasnika

Nakon odabira tlocrtnog rješenja krenulo se na izradu idejnog rješenja u kojem su predloženi komadi namještaja, boje, materijali u 3D prikazu kako bi si klijenti što zornije mogli predočiti budući izgled stana.

Zatim se krenulo na izvedbu, uslijed koje je došlo do nekoliko manjih izmjena u odnosu na predloženo rješenje. Krenimo redom…


Novi prozori i podne obloge

U jedinu prostoriju u stanu cijelom dužinom postavljeni su Marlex prozori u antracit boji, koja je sada vrlo tražena u svijetu vanjske stolarije. Posebnost ovih prozora je i u tome što su odabrani klizni prozori kako bi se prostor mogao u potpunosti iskoristiti. Takav sistem otvaranja prozora je idealan za male interijere.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Također, jedan od prvih koraka u adaptaciji bio je mijenjanje podova – stari i pohabani parketi zamijenjeni su laminatom Aqua Clic (EL1010 Victoria hrast svijetlo sivi), odabranim u Elgradu, gdje su birani i materijali te mehanizmi za ormare i kuhinju po mjeri.

Laminat sa svijetlo sivim dekorom hrasta donio je eleganciju i prozračnost u prostor. Svijetla osnova je uvijek dobra u malim prostorima, pa je ovo bio izvrstan izbor što se tiče estetike ali i funkcionalnosti jer je ova vrsta poda otporna na vlagu i izuzetno čvrsta.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Drugačije keramičke pločice u kuhinji

Mala izmjena dogodila se kod zidnih obloga. Idejno rješenje predložilo je pločice dinamičnog cvjetnog uzorka iz Petrokova. No, kako su izlazile izvan budžeta, arhitekt je morao potražiti drugu opciju.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Kako se ne bi mijenjale boje u ostatku idejnog rješenja, odluka je pala na keramičke pločice s geometrijskim dekorom koje su bile odmah dostupne i odgovarale su zadanom budžetu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Nova boja sudopera i slavine

Isto tako, izmjene su se dogodile i u odabiru Alveusovih sudopera i slavine i to s ciljem da se one prilagode novim dekorima i malo podignu cijelu kuhinju. Pa su tako crne slavine i jednostavni bijeli sudoper zamijenjeni efektnom bakrenom s antracit sudoperom.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

Kuhinjski aparati Amica koji nas uvijek prate birani su u vječnoj crnoj da se zadrži prevladavanje tamnih nijansi kroz bitne elemente interijera dok je hladnjak skriven kako bismo dobili jednu cjelinu na bočnom zidu kuhinje.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Neobičan koncept: TV na kuhinjskom zidu

Ono što obično ne nalazimo u kuhinji je televizija. Ona ovdje ima zaista neobičnu poziciju jer u ovako malom prostoru arhitekt je morao biti kreativan te ju je uklopio u kuhinju. Kao što možete vidjeti iz 3D prikaza ona je uokvirena u zaseban dekor iverala i na taj je način zaštićena ali i uklopljena s odabranom zidnom oblogom.


Praktični detalji koji podižu estetiku  prostora

Kao “točka na i” stavljeni su Vivax klima u bež zlatnoj nijansi kako bi se ukLopio s dekorom namještaja, te caffe aparat bez kojih su moderni domovi danas postali nezamislivi.

DeLonghijev model aparata za kavu Dedica ekonomičnih je dimenzija (širina mu je samo 15 cm!) pa je lako pronašao mjesto u ovoj kuhinji, a usto plijeni pažnju svojim atraktivnim izgledom. Kao što možete primijetiti, ova kao i većina modernih kuhinja već prilikom projektiranja ima svoje mjesto za caffe aparat.


Nova boja sofe i iverala na ormarima

U dnevnom boravku došlo je također do još jedne izmjene: budući da izvođaču nisu odgovarali termini isporuke, iveral u dekoru pistacija ustupio je mjesto svijetlo bež nijansi istog materijala. Antracit sofa rađena po mjeri sada je također u bež nijansi.

Ovim promjenama došlo se do vizualno malo smirenijeg interijera koji donosi pročišćenost  i eleganciju u prostor. Tome su uvelike doprinijeli komadi gotovog namještaja iz Meblo Tradea poput klub stolića i tepiha.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Mala kompaktna kupaonica

Za malu kupaonicu, koja je zamišljena kao jednostavna i funkcionalna prostorija bez puno uzoraka i boja, u neutralnim svijetlim sivim i bež tonovima, odabrani su svi elementi u Petrokovu gdje studio Mirjane Mikulec često bira svu potrebnu keramiku i prateći sadržaj.


Velika pažnja posvećena je odabiru malih funkcionalnih elemenata poput TECE tipkala koje je u izvedbi od onog bijelog s 3D prikaza u izvedbi ipak završilo u nešto luksuznijoj i atraktivnijoj varijanti.


I na samom kraju arhitekt je pazio na svaki detalj pa su tako i Schneider Electric utičnice definirane kako bi se uklopile s ostatkom prostora što ćete vidjeti na samom finalu.

A članak s finalnim izgledom stana kao i video prilogom odnosno TV specijalom vas očekuje uskoro!

Komentari