OD IDEJE DO REALIZACIJE: prijedlog preuređenja malog derutnog stana by Mirjana Mikulec interijeri

U drugom članku koji najavljuje InDizajnov TV specijal o uređenju malog stana otkrivamo kako izgleda prijedlog idejnog rješenja! Uživajte u dobrim idejama i kopirajte ih za svoj (mali) dom! I usput se na najbolji mogući način pripremite za TV specijal koji će biti prikazan u subotu, 25. studenoga na RTL-u.

 


Pored novih epizoda, naš InDizajn tim za sve je ljubitelje interijera kao i one koji su u potrazi za inspiracijom, ove jeseni priredio još jednu poslasticu – TV specijal. Njega ćete moći pratiti na RTL-u za nekoliko dana, 25. studenoga. Specijal će u 30 minuta donijeti sve korake uređenja malog stana na posljednjem katu novozagrebačkog nebodera. A naši članci idealan su način pripreme za TV specijal!

U ovome članku donosimo vam uvid u prijedlog idejnog rješenja, koji također može biti dobar izvor za kopiranje dobrih ideja. I to bez obzira na površinu interijera kao i i stil u kojem se želi urediti. Sva rješenja koja ćete vidjeti ovdje lako se mogu primijeniti i u drugačijim prostorima.

Idejno rješenje Mirjana Mikulec interijeri

Uređenje stana sa samo jednom malom prostorijom

Riječ je o staroj i zapuštenoj garsonijeri površine 21 četvorni metar koja je zahtijevala temeljitu adaptaciju, uključujući nove vanjske otvore te ulazna vrata koja su pronađena u Marlexu.

Unutar garsonijere se, pored mini hodnika i kupaonice nalazi samo jedna prostorija. U nju je uređenjem bilo potrebno uključiti niz sadržaja, kako bi prostor bio po mjeri klijenata i maksimalno funkcionalan te ugodan. To nije bio nimalo lak zadatak, naročito kada uzmemo u obzir da prostorija zauzima svega 16 kvadrata.

Zatečeno stanje / Foto: Darko Mihalić

Arhitektu Matku Šimiću koji je ispred studija Mirjane Mikulec vodio projekt uređenja pošlo je za rukom ispuniti sve zahtjeve klijenata. Najveća želja vlasnika je bila da se stvori ugodan životni prostor koji će, unatoč skučenosti, imati pravi, klasični krevet s madracem. Stoga je jedan od dva prijedloga novog rasporeda uključivao standardni krevet.

Tlocrt – prva varijanta u kojoj je standardni krevet


No, vlasnicima se više svidjela druga ideja tlocrtnog rasporeda prema kojoj se krevet s pravim madracem može sklopiti kada se ne koristi. Idealna opcija je tzv. zidni krevet koji se sakrije iza sofe i djeluje kao obloga zida.

Ovakav zidni krevet u kombinaciji s trosjedom postignut je na način da je uz pomoć Elgradovih  mehanizama ‘Slim Sofa’ smješten krevet iza leđa trosjeda koji je također napravljen po mjeri. Za madrac je već standardno bio zadužen Meblo Trade (kao i za ostatak komadnog namještaja što ćete vidjeti kasnije). Na ovaj način se krevet samo spusti i prekrije sofu, što je znatno jednostavnije nego razvlačenje iste svaku večer prije spavanja i namještanje kreveta.

Tlocrt – druga prihvaćena varijanta sa zidnim krevetom i blagovaonskim stolom koji se izvlači iz radne plohe.

Kako biste si što lakše mogli predočiti ovaj koncept, idealan za male prostore ili kad želite imati dodatni krevet za goste, pogledajte animaciju ispod.

Prihvaćeni tlocrtni raspored donio je i neke preinake u interijeru: kuhinja, koja se u originalnom tlocrtu nalazila u hodniku, sada je izmještena u ‘veliku’ odnosno jedinu prostoriju. Time je, ako se uzme u obzir cjelokupna veličina prostora, dobivena zapravo izrazito velika kuhinja.

U kuhinji je pored svih osnovnih funkcija skrivena i blagovaonica te je na vrlo neobičnom mjestu, iznad donjih kuhinjskih elemenata, smještena i televizija.

Ulazni prostor dobio je novu ulogu, dok je kupaonica puno bolje iskorištena, a detaljnije o tome u nastavku.


A sada prijeđimo detaljno idejno rješenje!

Nakon izrade dvije varijante tlocrta i odabira onog koji se vlasnicima više sviđao (s krevetom skrivenim u zidu i blagovaonicom koja se izvlači iz dijela kuhinje), krenulo se na izradu idejnog rješenja.

Napravljena varijanta je prepuna boja i dekora, a svaki centimetar prostora iskoristio se kako bi stali svi potrebni elementi. Prijedlog koji je studio Mirjane Mikulec napravio nije očekivano neutralno rješenje već naprotiv prostor koji odiše karakterom, a ispunjava apsolutno svaku funkciju koju jedan stan mora imati.

Idejno rješenje Mirjana Mikulec interijeri

Prema prijedlogu uređenja, planirana je kuhinja po mjeri s materijalima i mehanizmima iz Elgrada, kako bi se iskoristio svaki centimetar prostora. Ovdje su upravo mehanizmi oni ključni elementi koji su omogućili da su blagovaonica i spavaća soba skriveni i da ih se otvara i izvlači po potrebi.  


Tako sada većinu vremena glavna prostorija stana obnaša samo dvije funkcije, dnevnog i kuhinjskog prostora. Da bi kuhinja bila potpuna arhitekt je predložio vrlo atraktivne, dominantne pločice cvjetnog uzorka iz Petrokova, koje smiruju sudoper i slavina srebrne boje od Alveusa.

Kao suprotnost dominantnoj keramici birani su vrlo elegantni i decentni Amica kuhinjski aparati u crnoj kao i Vivaxov  TV koji je uokviren namještajem po mjeri i time zaštićen i estetski uklopljen u ostatak kuhinjskog prostora.

Idejno rješenje Mirjana Mikulec interijeri

Da bi kuhinja bila potpuna arhitekt nije zaboravio na caffe aparat. Ostavio je predviđeno mjesto za njega na kutu kod spoja visokih i niskih kuhinjskih elemenata. Odabran je DeLonghijev aparat, model Dedica, kojeg odlikuju kompaktne i ekonomične dimenzije. Zbog svoje širine od 15 cm stane u svaku kuhinju.

 


U ulazni prostor koji će dobiti nova ulazna vrata smješten je ormar za cipele koji krije i perilicu rublja te dragocjeni dodatni prostor za skladištenje. Jedan dio zamišljen je kao prostor za sjedenje i izuvanje cipela, dok je bočna strana ormara dnevnog boravaka koja se ne može otvoriti zamišljena kao ogledalo koje uvijek dobro dođe pri izlasku iz stana, ali i kao segment koji prostor vizualno čini većim.

Kupaonica, za koju su svi potrebni elementi i materijali odabrani u Petrokovu puno je funkcionalnija jer je arhitekt predvidio klizna vrata koja nam omogućavaju bolju iskorištenost same kupaonice.

Predložena je vrlo decentna kupaonica gdje su i podne i zidne pločice u istom dekoru koje prati neutralno srebrno TECE tipkalo usklađeno s bojom slavina.


Za kompletan dojam kao i potpunu funkcionalnost prilikom izrade idejnog rješenja pomno su birani detalji i poput novih utičnica i prekidača iz Schneider Electrica, te klima uređaja iz Vivaxovog asortimana.

Kako je prostor mali, nastojalo se svakom odabranom bojom naglasiti posebnu namjenu tako da je ovaj mali prostor ustvari postao jako – kolorističan. To se najbolje očituje u dijelu gdje je kuhinja. U kuhinji su predložene prekrasne i vrlo atraktivne keramičke pločice s cvjetnim motivima, no kako su izlazile izvan budžeta, od njih se odustalo.

 


Koje su pločice odabrane, kao i što je još sve promijenjeno, prema željama vlasnika, saznat ćete u idućem članku. U njemu ćete vidjeti i finalno idejno rješenje prema kojem su se izvodili i radovi i opremao stan.

Do tada, više informacija o uređenju tome možete saznati iz našeg prethodnog članaka:

OD IDEJE DO REALIZACIJE: sjajna transformacija mini stana od 21 m2 u zagrebačkom neboderu

 

 

 

 

 

 

 

Komentari