OD IDEJE DO REALIZACIJE: sjajna transformacija mini stana od 21 m2 u zagrebačkom neboderu

Kako u malo kvadrata ostvariti sve želje i potrebe pitanje je koje muči većinu nas. Novi projekt studija Mirjane Mikulec, uređenje stana od samo 21 kvadrat, kojeg ćete ovu subotu, 25.11., vidjeti kao zaseban 30-minutni specijal na RTL-u, bit će pravi izvor inspiracije i dobrih ideja!

 


Uz budžet, koji često premašuje naše mogućnosti a i konačni izdaci budu veći od planiranog, što bolje iskorištavanje prostora skromne kvadrature zadaje nam najviše muke. Veliko olakšanje donosi dobra inspiracija s idejama koje mogu biti rješenje baš za naš mali interijer.

Vjerujemo da će novi projekt studija Mirjane Mikulec u tom smislu biti pun pogodak! I da ćete mnoge ideje kopirati za svoj mali stan, apartman, vikendicu ili bilo koju prostoriju doma koju treba maksimalno iskoristiti.

Stanje prije / Foto: Darko Mihalić

Nimalo lak zadatak pretvorio se u uzbudljiv izazov

Stvoriti modernu, funkcionalnu i ugodnu oazu u svega 21 četvorni metar prostora koji ima brojna ograničenja nije bio imalo lak zadatak. Studio Mirjane Mikulec na ovaj je zadatak gledao iz znatno zanimljivije perspektive – kao veliki izazov i priliku za veću dozu kreativnosti.

Stanje prije / Foto: Darko Mihalić

Kompletna površina stana, inače uobičajena za tek jednu prostoriju unutar nekog interijera, ovdje je trebala imati niz sadržaja. No, projekt kojeg je vodio arhitekt Matko Šimić iz studija Mirjane Mikulec pokazat će vam da je to moguće – u malo kvadrata staviti sve potrebno.

Sve to imat ćete priliku vidjeti kroz seriju naših članaka, a onda i TV specijal koji će ovu subotu, 25. studenoga biti prikazan na RTL-u.

Foto: Darko Mihalić

Od derutnog prostora do super ugodnog malog stana

U TV specijalu pratit ćete korak po korak sve faze uređenja – od početnog stanja, premišljanja, izrade idejnog projekta u dvije varijante, dogovaranja s vlasnicima kako bi se dobilo optimalno rješenje, preko opsežnih radova pa sve do finalnog izgleda.

Vidjet ćete doista čudesnu transformaciju – kako od zapuštenog i derutnog stana na 16. katu zagrebačkog nebodera temeljitom adaptacijom nastaje divan mali interijer koji omogućuje ugodan život za dvoje.

Foto: Darko Mihalić / Idejno rješenje Mirjana Mikulec interijeri

Odgovor na želje vlasnika

U projektiranju prostora i stvaranju novog koncepta dizajneri studija Mirjane Mikulec vodili su se prije svega zahtjevima vlasnika. A oni su se odnosili na stvaranje ugodnog prostora koji ne smije ostavljati dojam spavaonice. Ali da ima, s druge strane, pravi ležaj, a ne kauč koji se razvlači i koji najčešće nije ugodan za duže spavanje.


Mijenjanje tlocrta: kamo s krevetom?

Ovaj stan je ustvari garsonijera jer, osim malog i uskog hodnika i kupaonice, u njemu postoji samo jedna prostorija. Do sada je kuhinja bila u ulaznom prostoru, s jedne od bočnih strana, a kupaonica, u koju se ulazilo s druge bočne strane, bila je bez umivaonika. U prostoru jedine sobe, čija je površina 16 kvadrata, bilo je potrebno smjestiti, prema novom planu, kuhinju, spavaću sobu, dnevni boravak i blagovanje. Tako se zadržala funkcija hodnika u kojeg su dodane neke tehničke funkcije poput perilice.

Vlasnicima su predložena dva tlocrtna rješenja koja slijede u nastavku!

Tlocrt – postojeće stanje

Prva varijanta

Kako nije postojala mogućnost mijenjanja vertikale vode, kupaonica je ostala na istoj poziciji ali sada s puno funkcionalnijim rasporedom. Budući da su klijenti tražili da krevet obavezno ima pravi madrac, jedno od rješenja donosi opciju kreveta na sredini prostora. To je svakako povoljnija varijanta, no, s druge strane ima jedan nedostatak: zauzme jako veliki dio jedine prostorije u stanu. U toj prvoj varijanti kuhinja nije dio prostorije nego je na samom ulazu kao što je bila i u postojećem stanju.

Tlocrt – prvi prijedlog

Druga varijanta

Drugi prijedlog izmjene rasporeda zahtijevao je malo veću investiciju, ali je ponudio puno više. Naime, omogućava da se krevet s podiznim mehanizmom sakrije u ormar iza sofe čime se oslobađa cijeli prostor za dnevno korištenje. Time je zadovoljena želja vlasnika da ima pravi krevet s madracem. U tom drugom rješenju kuhinja je preseljena u prostoriju dok su u prostoru hodnika predviđeni skladišni prostor i perilica.

Tlocrt – drugi prijedlog

 


Opsežna renovacija koja je stan učinila neprepoznatljivim

Adaptacija je doista uključivala sve – od izmjene kompletnih instalacija pa do čupanja starih parketa i postave novog laminatnog poda koji je odabran iz Elgradovog asortimana (model Aqua Clic EL1010) u vrlo zahvalnom dekoru svijetlo sivog hrasta.

Odabrana je i nova vanjska stolarija kao i ulazna vrata od domaćeg proizvođa Marlexa.

Kad su sređene sve instalacije i zamijenjeni prozori i vrata sanirani su zidovi te se krenulo s opremanjem. Kako je svaki detalj bitan, nove utičnice i prekidači Schneider Electrica usklađeni su s budućim namještajem.

 

Posve nova kupaonica u kojoj smo koristili sve iz Petrokov asortimana svidjet će se zasigurno ljubiteljima vječnog dizajna koji vole igrati na sigurno, a pri tome i paziti na svaki detalj. Tako nam je odabrano TECE tipkalo u inox obradi diktiralo obradu slavina i ostatka detalja.

Kuhinja po mjeri potpuno je drugačija priča s materijalima iz Elgrada u hrabrim bojama, elegantnim Alveus sudoperima i slavinom te aparatima Amica. Na samom kraju dodan je komadni namještaj Meblo Tradea. A za potpunu ugodu i opuštenost tijekom cijele godine pobrinuo se Vivax klima uređaj i TV koji je zauzeo vrlo neobičnu poziciju u stanu te caffe aparat Dedica by DeLonghi koji je poseban i prepoznatljiv upravo zbog kompaktnih dimenzija i širine od 15 cm, čime stane u svaku kuhinju.

 

Idejno rješenje Mirjana Mikulec interijeri

Najinteresantniji element većini gledatelja će biti mehanizmi namještaja po mjeri. Više i tome moći ćete saznati u idućim člancima koje vam spremamo kao i TV specijalu koji vas očekuje u  subotu, 25. studenoga na RTL-u!

 

Komentari