PLANINSKA IDILA U SVEGA 13 KVADRATA: neodoljiva drvena kućica popularnog A oblika

Suvremena reinterpretacija kolibe u obliku slova A zamišljena je od strane arhitekata, kanadskog studija L’Abri kao mikro utočište u prirodi. Zavirite u njezinu unutrašnjost i uživajte!

 


 

U planinama u sklopu parka prirode Poisson Blank u Kanadi nalazi se La Pointe, drvena vikendica za najam, idealna za bijeg iz grada i uživanje u zelenilu, čistom zraku i tišini. Ovaj atraktivan projekt potpisuje montrealski studio L’Abri koji je želio napraviti modernu reinterpretaciju planinske kućice. Već oblik kolibe LA Pointe privlači pažnju – riječ je o inspiraciji kućom u obliku slova A (engl. A Frame House).

Foto: Jack Jérôme

“Svojim trouglastim oblikom brvnara nudi reinterpretaciju legendarne kuće A-oblika koja je stekla veliku popularnost u Sjevernoj Americi 50-ih godina prošlog stoljeća. Bilo nam je bitno kreirati jednostavnu, gotovo skulpturalnu strukturu koja će ponuditi funkcionalan prostor okrenut ka prirodi”, navode iz studija L’Abri.

Foto: Jack Jérôme

Ispod velike kosine objedinjeni su interijer i eksterijer odnosno natkrivena terasa. Budući da je koliba doista mala i da je okružena prirodom, terasa služi i kao produženi dnevni boravak na otvorenom, bez obzira na vremenske prilike.

Foto: Jack Jérôme

Sam interijer, površine svega 13 kvadrata, sastoji se, pored kupaonice, tek od jedne sobe s potrebnim socijalnim sadržajima (kuhinja i blagovanje koje funkcionira kao dnevna soba) koja na galeriji, zahvaljujući visini krova, ima spavaću sobu.

Foto: Jack Jérôme

Kuća je u cijelosti napravljena od drveta – konstrukcija je prekrivena jelovinom od šperploče iznutra te prirodnom cedrovinom izvana, dok je krov prekriven metalnim panelima.

Foto: Jack Jérôme

 

Koncept uređenja vrlo je jednostavan i baziran je funkcionalnosti i povezivanju s prirodom te stvaranju tople i ugodne atmosfere. Interijerom dominira kombinacija drveta i crne boje koja pruža kolibi istovremeno i moderan i rustikalan izgled.

 

Foto: Jack Jérôme

Kako bi se stvorilo dodatno mjesto za spavanje, blagovaonski stol je dizajniran tako da se može spustiti i prekriti madracima.

Foto: Jack Jérôme
Komentari