SUPER IDEJA ZA MALE PROSTORE: kako je jednosobni stan dobio zasebnu spavaću sobu

U želji da njihov jednosobni stan od 39 četvornih metara dobije odvojeni spavaći prostor, vlasnici su osmislili novi raspored koji je to omogućio. Pogledajte kako izgleda stan nakon preinaka i adaptacije!

 


Jednosobni stanovi imaju svojih prednosti za vlasnike samce ili parove (manje režija i vremena utrošenog na pospremanje te smanjeno gomilanje nepotrebnih stvari), no postoji ipak jedan problem: nedostatak spavaće sobe. Ili barem malog izdvojenog dijela unutar prostora koji nudi privatnost.

Upravo je takav problem htio riješiti mladi par prije useljenja u svoj novi stan koji se nalazi u staroj zgradi u Varšavi. Nakon kupovine stana krenuli su u adaptaciju koja je obuhvaćala i promjene u prostoru. Kuhinja se tako preselila odmah do ulaznih vrata i hodnika kojem su srušene pregrade. Tako je on sada otvoren prema prostoru dnevne sobe i kuhinje.

Foto: Michal Mutor

Na mjesto kuhinje došla je spavaća soba koja je od dnevnog boravka i kuhinje odijeljena zidom od gipsa, s dvoja vrata. Tako se omogućilo da krevet, koji je od zida do zida, ima pristup s obje strane, kao i garderobnom ormaru te radnom stolu. Umjesto klasičnih, stavljena su klizna vrata koja ne zauzimaju prostor prilikom otvaranja, a pružaju intimnu i privatnost od dnevnog dijela stana. Tako spavaonica funkcionira kao potpuno zasebna prostorija.

Foto: Michal Mutor

Radi uštede prostora, na zid sa strane dnevnog boravka i kuhinje stavljen je mali blagovaonski stol. Ovaj dio, obložen drvenim panelima kako bi se vizualno odvojio u prostoru, funkcionira i kao tv zid jer se iznad stola nalazi tv prijamnik.

Foto: Michal Mutor

Vlasnici su odlučili nabaviti sofu na rasklapanje koja njihovim gostima može poslužiti kao ležaj kada prenoće kod njih. Dodatni prostor za spavanje nalazi se iznad ormara u spavaćoj sobi i do njega vode ljestve, čime se dobro iskoristila visina stana od 2,80 metara.

Foto: Michal Mutor

Dio kupaonice iskorišten je za ugradbeni ormar s kliznim vratima u kojem je skrivena perilica rublja.

 

Komentari