ELEGANCIJA U 45 KVADRATA: profinjeno i bezvremenski uređen stan za samca

Stan u središtu Londona pravi je primjer profinjene jednostavnosti i elegancije te bezvremenskog dizajna. K tome, površina od 45 kvadrata savršeno je iskorištena, za što je najviše zaslužna dizajnerica Olga Ashby

 

 

 

Stan u koji vas ovaj puta vodimo nalazi se u središtu Londona, nedaleko od Hyde Parka. Vlasnik ga je kupio za potrebe privremenog boravka, budući da često zbog posla boravi u Londonu. Kako je želio imati prostor koji nalikuje domu, a ne odsjedati neprestano u hotelima, odlučio je kupiti stan. Uređenje je povjerio dizajnerici Olgi Ashby s ciljem da stvori jednostavan prostor koji odiše elegancijom i atmosferom doma.

 

Foto: Vigo Jansons

U prilog elegancije išli su visoki stropovi te ogromni francuski prozori objedinjeni malim balkonom te sama činjenica da se stan nalazi u staroj viktorijanskoj zgradi.

Kako bi napravila funkcionalan prostor, prilagođen potrebama vlasnika i suvremenom načinu stanovanja, dizajnerica je odlučila, uz pristanak vlasnika, srušiti zid koji je dijelio kuhinju i dnevni boravak. Tako se stvorio otvoreni dnevni prostor, koji sada izgleda znatno veće, nego kada su to bile dvije zasebne prostorije. Kuhinja se pritom malo proširila na račun dnevnog boravka, ali zahvaljujući znalačkom planiranju na malom prostoru bilo je moguće smjestiti i kuhinjski otok, blagovanje i tv prostor sa sofom.

Foto: Vigo Jansons

Stil je diktirala atmosfera kuće i pogled koji se pruža s prozora pa je stvorena, kako ističe dizajnerica, “elegantna mješavina britanske geometrije i francuskog šika”. Unatoč skromnoj veličini stana, elegancija i bezvremena klasika te dojam prostornosti su uspješno ostvareni odabirom nježnih pastelnih tonova, kombinacijom jednostavnih linija s bogatim i mekanim presvlakama te elementima od mesinga i zrcalima koja proširuju prostor.

Foto: Vigo Jansons

 


Izvor: Architectural Digest Russia

Komentari