Izvrsno iskorištena visina stropova: kako je mali stan dobio dodatnih 10 kvadrata

Divno je kada mali stanovi imaju privilegiju proširiti se. Ovaj puta dodatnih 10 kvadrata ostvareno je zahvaljujući visokom stropu i mogućnosti izgradnje mezanina.

 


Mali stan od 30 četvornih metara na zadnjem katu zgrade, u kojem se pored kupaonice nalazila samo jedna prostorija, dobio je proširenje u vidu dodatnih 10 kvadrata. To proširenje ustvari je iskorištavanje nestandardne visine stropova čime je stvoren interijer od 40 kvadrata.

Dizajnerica Ksenija Mospan uvidjela je potencijal koji nude visoki stropovi od gotovo 4 metra u stanu mladoga vlasnika. Tako je na ‘prvu etažu’ nadograđen mezanin na koji je smješten prostor za spavanje i prostor za pohranu.

Foto: Ekaterina Geyts

Na prvom katu nalazi se ulazni prostor, kupaonica, te kuhinja sa šankom i dnevni boravak. Na mezaninu odnosno polukatu se nalazi  spavaća soba. Visina stropa ostala je prilično ugodna – 2,2 metra ispod mezanina i 1,67 metra na drugoj razini, i to na najvišoj točki.

Foto: Ekaterina Geyts

Kako je zahtjev vlasnika bio što više prostora za pohranu u prostoru hodnika, duž cijelog jednog zida ugrađen je prostrani ormar. Prostor ispod stepenica također se koristi za skladištenje, a pristup ovom prostoru je organiziran kroz kliznu frontu ormara ‘presvučenu’ ogledalima.

Foto: Ekaterina Geyts

Na polukatu, gdje je spavaća soba, nalazi se i sustav za pohranu skriven u niši i prekriven zavjesom.

Foto: Ekaterina Geyts

Zid iza kreveta dekoriran je tapetom s uzorkom tropa, što je istaknulo ovaj prostor te je unijelo malo egzotike u stan.

Foto: Ekaterina Geyts

Kompaktna crna kuhinja u obliku slova U opremljena je svime što je potrebno jednom samcu. U donjim ormarićima nalaze se ugradbeni hladnjak i perilica posuđa, mala ploča za kuhanje s dva plamenika i kompaktna pećnica u otočnom dijelu.

Foto: Ekaterina Geyts

Šank ima široku radnu površinu koja funkcionira kao blagovaonski stol, ali i mjesto za rad s prijenosnim računalom. U dnevnom boravku nalazi se mali dvosjed na razvlačenje kako bi vlasnik mogao primati goste na duže vrijeme i pomoćni stolić.

Foto: Ekaterina Geyts

 

Komentari