ADAPTACIJA 32 KVADRATA: novi raspored i više mjesta za pohranu u jednosobnom stanu

Za dobro organiziran mali prostor u kojem se nalazi sve potrebno za život njegovih vlasnika potrebno je mali više truda i kreativnosti. Pogledajte kako je to učinio studio dizajnerice Marie Dadiani u stanu od 32 četvorna metra.


Mladi vlasnik bio je nezadovoljan rasporedom i iskorištenosti svog malog stana. Prije svega, u njemu je nedostajalo mjesta za pohranu. Kako mu je lokacija zgrade u kojoj se stan nalazi odgovarala, kao i njegova površina, jer živi sam, odlučio je renovirati stan i riješiti time neke probleme.

U tome mu je pomogla dizajnerica Maria Dadiani i njezin studio.

FOTO: JURIJ GRIŠKO

Dnevni boravak, površine 18 m2 bio je vrlo skučen. Na ulazu je bio prilično uski hodnik površine 4,8 četvornih metara, gdje je bilo nemoguće smjestiti ormare. Vlasnik je ljubitelj biciklizma i također se nadao da će ovdje biti mjesta gdje bi mogao staviti svoj bicikl.

FOTO: JURIJ GRIŠKO

Vlasnik je želio da stan bude svijetao i jednostavno uređen, s elementima industrijskog dizajna, ali se bojao da bi tako mogao ispasti previše hladan. Njegov san je ipak bio ugodno i udobno gnijezdo. Stoga je shema boja interijera svijetla, s dodatkom drveta i akcenata u intenzivnim bojama.

FOTO: JURIJ GRIŠKO

Sve prostorije, uključujući kuhinju, imaju prirodno svjetlo. Ovdje nema agresivnih, pretjerano brutalnih detalja – sve je izuzetno lagano i prozračno.

FOTO: JURIJ GRIŠKO

Riješivši se dodatnih zidova, arhitekti su uspjeli značajno proširiti hodnik na račun velike sobe i dodati spremište – ovdje vlasnik sada može staviti bicikl ili druge stvari. U hodniku se sada našlo mjesta i za prostrani ormar za odjeću. U kupaonici površine 3 m2 umjesto kade postavljena je tuš kada i klizna staklena vrata.

FOTO: JURIJ GRIŠKO

Dnevni boravak sada objedinjuje dnevni boravak (zgodan bonus – izlaz na balkon), spavaću sobu iza zastora u niši koja je nastala širenjem hodnika u sobu te kuhinju, odvojenu od dnevnog boravka drvenom pregradom s staklom. Mnogi komadi namještaja, uključujući originalne bijele police, izrađeni su po narudžbi, prema nacrtima dizajnerice.

FOTO: JURIJ GRIŠKO

U malu bijelu kuhinju izduženog oblika smještene su pored ormarića za pohranu sve bitne stvari: hladnjak, pećnica, ploča za kuhanje, napa, perilica posuđa i perilica rublja.

FOTO: JURIJ GRIŠKO

Blagovaonski kutak je vrlo zanimljiv: visina stolica je podesiva, pa se lako mogu pretvoriti u barske stolice. Vlasnik često poziva goste, pa je trebalo osigurati i ovakav format zabave.

FOTO: JURIJ GRIŠKO
Komentari