Mali stan za mladu vlasnicu: divne ružičaste nijanse i cvjetni motivi u 44 kvadrata

Iako vrlo jednostavno uređen, s ograničenim budžetom, ovaj stan krije mnoga dobra rješenja koja ne samo da dizajnu daju jedinstvenost, već su također vrlo funkcionalna i odgovaraju savršeno potrebama i stilu života njegova vlasnice

 

 


Stan u koji vas vodimo nalazi u staroj stambenoj zgradi iz 1890. u samom središtu Varšave. Njegovo uređenje potpisuju Kamila Palmowska i Monika Michałowska iz arhitektonskog studija MORR. Cilj je bio stvoriti prostor za mladu vlasnicu koji bi u potpunosti odgovarao njezinim potrebama i ukusima te izrazio njezinu osobnost. Tako je stan kombinacija suvremenog dizajna, inspiriranog skandinavskim stilom ali i vintage detaljima koji su stvorili originalan prostor.

Foto: Kamila Palmowska

Tako je stvoren interijer koji suptilno podsjeća na izvorni duh kuće u kojoj se nalazi, a s druge strane biti suvremen i maksimalno funkcionalan. Da bi postao funkcionalan i po mjeri vlasnice, velika dnevna soba koja je služila i kao spavaća, je pregrađena na dva dijela. Gipsani zid stvorio je još jednu manju prostoriju u kojoj se nalazi samo krevet i veliki bijeli ugradbeni ormar.

Kako bi spavaći dio imao ipak prirodne svjetlosti, na zid su ugrađena dva prozora koji gledaju prema dnevnom boravku. Za potpunu privatnost dizajnerice su na prozore stavile rolo zavjese koje se po potrebi mogu spustiti.

Foto: Kamila Palmowska

Dizajnerice su neke elemente ostavile izvornima poput vrata velikog ugradbenog ormara u hodniku s mjedenim ručkama. Podne obloge – drveni parketi i vintage pločice u kuhinji, hodniku i kupaonici također stvaraju poveznicu s izvornim duhom stana.

Odabrana su i stilizirana vrata za kupaonice, obojena u istu boju kao i fronte ormarića. U dnevnom boravku nalazi se mala sofa iznad koje stoji poster poljsko-američkog umjetnika Andrzeja Krajewskog te stolić Tulip okružen stolicama koje izgledaju kao da su skinute sa školskog sata.

Foto: Kamila Palmowska

Ono što stan, pored vintage elemenata čini posebnim je odabir boja i uzoraka. Tapete cvjetnog uzorka na zidu koji odvaja spavaću sobu od od dnevnog boravka te ružičasti zid u kuhinji unose šarm i dozu ženstvenosti u prostor. Savršeno ukomponirane pastelne nijanse plave, ružičaste i zelene stvaraju ugodnu pozadinu u svim prostorijama.

Foto: Kamila Palmowska

Dragulj koji dočarava atmosferu prošlih vremena je komoda u kupaonici koja služi kao ormarić za umivaonik. Njegov osebujni dizajn u kontrastu je s minimalističkim crno-bijelim elementima. U pratnji retro poruculanske zidne lampe, koja je pronađena na internetskoj aukciji, i podnih pločica poslaganih u crno-bijele rombove, stvara se bezvremenski prostor koji je posveta klasičnom dizajnu.

Foto: Kamila Palmowska
Komentari