OSTVARENJE ŽIVOTNOG SNA: moderna drvena kuća za dvije prijateljice u Vukomeričkim goricama

Nakon života u stanovima, dvije prijateljice odlučile su živjeti daleko od gradskog asfalta i buke. Na mjestu nekadašnje vikendice u blizini Kravarskog podigle su modernu drvenu, energetski učinkovitu kuću površine 84 kvadrata

 

 

 

Pitomi brežuljci Vukomeričkih gorica poznata su oaza vikendaša. Cijeli kraj ispunjen je tipičnim uskim i površinom malim kućama katnicama u kojima vlasnici borave tijekom vikenda i godišnjih odmora. No, neki, poput vlasnika čiji dom predstavljamo, poželjeli su, zasićeni gradskim životom u stanovima, privremeni dom u blizini mjesta Kravarskog pretvoriti u stalno boravište.

Foto: Privatni arhiv

Riječ je o dvjema  prijateljicama koje su ustvari postale suvlasnice novoizgrađenog doma. Želja im je bila, kako ističu, živjeti na selu u skladu s prirodom i to u drvenoj kući. Ostvarenje njihovog životnog sna teklo je prilično brzo – u svega četiri mjeseca prijateljicama se ostvario životni san. Na mjestu stare vikend kuće niknula je drvena kuća od 84 kvadrata. Ali ne bilo kakva!

Foto: Privatni arhiv

„Imale smo vinograd s vikend kućom, ali je želja za drvenom kućom rasla sa svakim povratkom sa skijanja gdje smo boravile u takvom smještaju. Krenule smo u potragu za kućom koja neće biti samo jedna u nizu drvenih montažnih kuća, već moderna, energetski učinkovita kuća, ugodna i zdrava za život, brzo gotova i financijski isplativa“, govore vlasnice.

Foto: Privatni arhiv

Nakon pomnog istraživanja, odlučile su se za kuću od lameliranih greda dimenzija 12×16 cm, s unutarnjom izolacijom od 10 cm kamene vune u ‘štaflama’, te drvenom oblogom od 2 cm, što ukupno čini zidove debele 24 cm.
„Odlučile smo se za lamelirane grede zbog njihovih odličnih svojstava u odnosu na karakteristike drva kao građe. Ove grede imaju troslojno ljepilo, drvo je industrijski prosušeno i tretirano, te ‘ne radi’“, ističu.

Foto: Privatni arhiv

Prema njihovim zamislima tvrtka Drvo konstrukt napravila je projekt te kuću naručila u Austriji budući da Hrvatska oskudijeva lameliranim gredama. Tako je iz Austrije na šleperu stigla i njihova kućica. No, prije postavljanja, vlasnice su morale iseliti staru kuću, srušiti ju a zatim napraviti nove temelje za drvenu kuću.

Foto: Privatni arhiv

„Pošto je recikliranje i ekološki pristup važan dio našeg pogleda na svijet, iskoristile smo sve što se moglo sa stare kuće, a što nismo trebale, poklonile smo“, otkrivaju prijateljice. Tako je od natkrivene nadstrešnice s terase nastala nova drvena kućica za ostavu, a sva krovna građa iskorištenja je za zatvaranje njezinih zidova te za gradnju povišene gredice. Pored toga, bilo je potrebno pomjeriti nasade. Cvijeće i drveće je iskopano ta poslije posađeno na nove lokacije, a dio stare ograde pobojan je i iskorišten za ‘novu’ ogradu.

Foto: Privatni arhiv

Vlasnice priznaju da je ovo bio ne samo ‘pionirski pothvat’ za njih, nego i majstore, naročito za električara i vodoinstalatera.
„Svi smo se pomalo učili i mučili, ali isplatilo se“, kaže jedna od vlasnica te dodaje kako su radovi na parceli – interijeru i eksterijeru tekli paralelno što je znatno brže, ali istovremeno iziskuje puno više posla i strpljenja. Pored glavne kuće, bilo je potrebno izgraditi i dvije manje drvene kućice, jedna s ulogom ostave, a druga za goste.

Foto: Privatni arhiv

Prijateljice su dosta toga napravile i same – od završnih radova poput bojanja gipsano-kartonskih zidova preko bajcanja unutarnje drvene obloge pa sve do sređivanja vrta, sadnje trave i drveća.
Posebnost ovog doma za dvoje je njegova energetska učinkovitost jer je sve napravljeno da on bude štedljiv te ima brojna svojstva pasivne kuće, iako nema certifikat za nju. Da bi to bio, nedostaje mu dizalica topline.

No zato su tu svi ostali elementi tu:
• objekt je kompaktan po obliku
• orijentiran je prema jugu ( cijelom dužinom kuće je terasa – dio natkriven, dio kao pergola)
• izbjegnute su složene konstrukcije
• ima super izolaciju
• nema toplinskih mostova
• stolarija je drvena s troslojnim staklom, a staklene stijene zaklonjene su žaluzinama
• svi uređaji su štedljivi, sva rasvjeta led, ugrađeno je podno električno grijanje zadnje generacije s mogućnosti korištenja kaljeve peći na drva (i to iz vlastite šume).

Foto: Privatni arhiv

Kuća je tako napravljena da bude i pametna – električar je ugradio sve potrebno da se putem aplikacije na mobitelu upravlja grijanjem, rasvjetom, žaluzinama, bojlerom. Sve se to može unaprijed podesiti što doprinosi učinkovitoj potrošnji energenata.

Foto: Privatni arhiv

Kada je riječ o uređenju, ono je spoj skandinavskog dizajna i klasike, ili kako su ga vlasnice lijepo opisale: skandinavska jednostavnost s natruhama elegancije. Iako priznaju da im je funkcionalnost bila na prvome mjestu, prostor su uredile s puno stila – sve istovremeno djeluje vrlo estetizirano, ali i opušteno, toplo, osobno zbog brojnih detalja i privatnih sitnica te prirodno, s obzirom na veliku zastupljenost drvenih površina.

Foto: Privatni arhiv

Pored ljepote, u domu koji se sastoji od otvorene dnevne zone, dvije spavaće sobe i kupaonice, pazilo se i na kvalitetu. Tako su kuhinjske fronte izrađene od pločastog materijala Fenixa, kuhalo je indukcijska ploča, a podne obloge hrastov seljački pod.
I na kraju, ono što nas je, a vjerujemo i vas zanimalo jest cijena ove pametne i drvene ljepotice… Vlasnici su nam otkrili da je sama kuća stajala 70 000 eura, a s kompletnim uređenjem približno 120 000 eura.

 

 

 

 

Komentari