Spektakularna suvremena verzija tradicionalne seoske kuće u kojoj se sušio hmelj

Kuća koju vam predstavljamo pravo je malo arhitektonsko čudo i teško da biste na prvu mogli pretpostaviti da je riječ o stambenom objektu. No, ovakav oblik nastambe ima svoju daleku povijest, a ovo je njezina moderna interpretacija

 

Arhitektonski studio ACME poigrao se starim, tradicionalnim kućama u engleskoj pokrajini Kent, građenim od 15. do 19. stoljeća. Nastambe posebne zbog svoga oblika kule sa šiljastim tornjem na čijem se vrhu nalazi rotirajuća naprava za sušenje hmelja postale su zaštitni dio ovoga dijela Velike Britanije. Tako se hmelj ubran s okolnih polja mogao objesiti da se osuši prije nego što se pošalje u pivovaru.

Nekada su te kule bile gospodarski objekti, a danas su one nerijetko prenamijenjene u životne prostore i tvore pravu turističku atrakciju. ACME se pak odlučio, u suradnji sa svojim klijentima, u istoj pokrajini kreirati Bumpers Oats, modernu verziju takve kuće od opeke, ali je zadržao prepoznatljivi vrh.

Foto: Jim Stephenson

Napravio je koncept moderne stambene kuće sastavljene od četiri kule obložene pločicama umjesto opeke. Neobična vanjština diktira i unutrašnji prostor te su sobe zaokruženog oblika i visokih stropova.

Kako bi kuća bila prikladna za moderan obiteljski život, ACME je morao prekršiti neka uobičajena pravila gradnje kuće sa šiljastim tornjem.

Foto: Jim Stephenson

Kule bi obično bile izgrađene u klasteru, bez ikakvih unutarnjih vrata između koja bi ih povezivala. ACME tim shvatio je da se trebaju uvesti prolazi koji bi povezali objekte, odnosno sve prostorije, ali isto tako i integrirali životni prostori s okolnim vrtom.

ACME je zaobišao ovo pitanje dizajnirajući Bumpers Oast kao seriju od četiri različite kule, organizirane oko središnjeg volumena zamišljenog kao centralnu točku koja sve povezuje i u kojoj se nalazi blagovaonica.

Foto: Jim Stephenson

Ovaj središnji volumen također poprima oblik kule, ali je malo širi od ostalih, tako da ga ne mogu u potpunosti zatvoriti. Praznine između njih popunjavaju se ostakljenjem, stvarajući dodatne ulaze i prozore. Da bi se pročelje potpuno prekrilo, bilo je potrebno preko 41.000 pločica za oblaganje zidova i krova. Pločice su dizajnirane tako da odgovaraju prirodnim varijacijama tradicionalne terakote, dok je unutrašnjost obložena šperpločom. Odabrano je šest nijansi, od tamnih crvenih i smeđih, do svjetlijih nijansi sive i narančaste.

Foto: Jim Stephenson

Mali kvadratni prozori iscrtani su na tim površinama, puštajući svjetlost bez narušavanja estetike.

Većinu prizemlja kuće zauzima socijalna zona s kuhinjom, dnevnim boravkom i blagovaonicom dok drveno stubište vodi do prvog kata, gdje su spavaonice i radna soba.

Komentari