PRIJE I POSLIJE: od zapuštene prazne garsonijere do funkcionalnog stančića za najam

Stara zapuštena garsonijera od 21 četvorni metar adaptacijom je pretvorena u mali stančić s odvojenom sobom s namjenom za jednokratni najam


Kada su vlasnici kupili ovaj mali stan u Parizu, garsonijeru od 21 kvadrat odlučili su ga prenamijeniti u prostor za jednokratni najam s obzirom na njegovu dobru poziciju.

Uređenje su povjerili dizajnerici Marie-Sophie Donnedieu, koja je stan preuredila prema njihovim zamislima, vodeći se ciljem projekta da postane stan za najam koji ima zaseban dio za spavanje.

Foto: Marie-Sophie Donnedieu

Stan se sastoji od samo jedne prostorije unutar koje je i mala kuhinja sa šankom te kupaonice. Pri preuređenju u prilog je išla činjenica da stan ima dva velika prozora što je osiguralo dovoljno prirodnog svjetla koje je donijelo i veći osjećaj prostornosti.

Foto: Marie-Sophie Donnedieu

Dio prostorije, koji je bio uvučen je pregrađen gipsanim zidom s ulazom u obliku luka, a umjesto vrata stavljene su zavjese koje ipak osiguravaju privatnost.

Tako je stvorena mala spavaća soba u kojoj se nalazi krevet s policama i malim uskim ormarom.

Foto: Marie-Sophie Donnedieu

Ostatak prostorije čini mali dnevni kutak sa sofom, regalom, okruglim stolom i kupaonicom sa šankom. Ulazna vrata, koja nisu mijenjana skrivena su iza zavjese te se tako prostor doima ugodnijim i toplijim.

Dodatni skladišni prostor nalazi se u unutrašnjosti klupe koja je ispod šanka, okrenuta prema dnevnom boravku.

Foto: Marie-Sophie Donnedieu

Mini funkcionalna kuhinja koncipirana je u dvije linije – na jednoj je kuhalo sa sudoperom te hladnjakom, a s druge je radna ploha i ormarićima za pohranu te visoki ormar s ugrađenom pećnicom.

Foto: Marie-Sophie Donnedieu

Kupaonica od nepuna tri četvorna meta minijaturan je prostor, no u njega je stalo sve potrebno – umivaonik, tuš kabina i WC školjka.

Foto: Marie-Sophie Donnedieu

Kupaonica je dobila novu poziciju WC školjke i sada je znatno praktičnija, kao i sve nove podne obloge, a estetski dojam podigla je topla nijansa narančaste na zidovima.

Foto: Marie-Sophie Donnedieu

 

Komentari