UDOBAN ŽIVOT U 38 KVADRATA: mali dvosobni stan prepun svjetla i dobrog stila

Mali dvosobni stan prepun svjetla i vedrih akcenata, inspiriran skandinavskim stilom dobro je organiziran, bez previše namještaja i detalja. Sve to čini ga idealnim za životni prostor mlade vlasnice

 


Ovaj stan, čije uređenje potpisuje dizajnerica Natalija Varnavskaja pravi je primjer kako dobro organizirati prostor u jednosobnom stanu i učiniti ga funkcionalnijim pretvaranjem u dvosobni. Vlasnica je željela da se u 38 kvadrata odvoji zasebna spavaća soba te da stan bude svijetao i u modernom skandinavskom stilu. Također, ljubiteljica je boja pa je i njih željela vidjeti u svom novom životnom prostoru.

Foto: Evgenij Gnjesin

Dizajnerica otkriva kako joj je u odabiru boja za novi dom polazište bio tepih na koji je slučajno naletjela dok je tražila nešto posve drugo. Kako su joj se svidjeli živopisni uzorci na tepihu, predložila je vlasnici da ga stavi na zid spavaće sobe, umjesto umjetničke slike ili pak uzglavlja. Tako se dobila paleta boja za cijeli interijer.

Foto: Evgenij Gnjesin

No, prije toga bilo je potrebno napraviti adaptaciju i preinake u prostoru. Kako bi se dobila spavaća soba sa prozorom, kuhinja se morala premjestiti u ostavu koja se nalazila do dnevnog boravka. Maknut je zid koji je dijelio ostavu od dnevnog boravka kako bi se dobio otvoren dnevni prostor. Kuhinja se sada nalazi uvučena u nišu, na nju se nastavlja mali blagovaonski stol sa stolicama, a ostatak prostora čini dnevni boravak sa sofom i tv zidom.

Foto: Evgenij Gnjesin

Kako bi se vizualno odijelile zone u dnevnom prostoru, na zid boravka stavljena je tapeta, kuhinja je posve bijela, a kutak za blagovanje kombinacija drveta, ružičaste i plave dok je zid obložen lajsnama obojanima u svijetlu nijansu ružičaste.

Foto: Evgenij Gnjesin

Iz dnevnog prostora ulazi se u spavaću sobu koja ima samo osnovne elemente: garderobni ormar i krevet te noćni ormarić. Kako ovaj ormar nije dovoljan za smještanje odjeće, hodnik je iskorišten za ugradbene ormare u kojima se, između ostaloga, nalaze perilica i sušilica rublja.

Kako bi stala dva ormara u hodnik, tijekom adaptacije su zidovi prema kuhinji pomaknuti – hodnik je površinom postao veći a kuhinja odnosno nova spavaća soba se smanjila. Ostatak stana čini mala uska kupaonica od 3,5 kvadrata s tuš kabinom.

Foto: Evgenij Gnjesin

 

Komentari