33 KVADRATA ZA MLADU NOVINARKU: iako mali i s ograničenim budžetom, prostor je sjajno uređen

Mlada novinarka pronašla je novi dom i angažirala prijatelja arhitekta Borisa Denisyuka koji je ponudio jednostavan koncept uređenja za ova 33 četvorna metra.

 


Želje koje je vlasnica, mlada novinarka, stavila pred svoga prijatelja, arhitekta Borisa Denisyuka bile su vrlo jednostavne: što je moguće bolje iskoristiti svaki centimetar prostora (budući da je površina svega 33 četvorna metra i da stan ima samo jednu prostoriju), napraviti dobar raspored osiguravajući sva potrebna funkcionalna područja, i što je najvažnije, sve napraviti unutar zadanog proračuna.

FOTO: LUCIANO SPINELLI

Uz skroman broj kvadrata kao i ograničen budžet, dodatni izazov za arhitekta je bio da stan mora čim prije spreman za useljenje. Ovo posljednje je ustvari ono što nijedan majstor, pa tako ni arhitekt ne želi čuti, ali je u pravilu ovaj zahtjev u 90 posto projekata.

FOTO: LUCIANO SPINELLI

Arhitekt je vlasnici predložio da unutar prostora napravi i odvojen kutak za spavanje, tako da izbjegne razvlačenje sofe ili kutne garniture svaku večer. Kako je vlasnica pristala, prostor prvotno namijenjen za kuhinju preseljen je drugi kutak. U nišu gdje je bila kuhinja stavljen je krevet, koji privatnost dobiva zavjesama od velura.

FOTO: LUCIANO SPINELLI

Stan je otvorenog tlocrta. Tako glavna prostorija pravokutnog oblika sadrži dnevni boravak, kuhinju, blagovaonicu i spavaću sobu u niši. Pored kupaonice, stančić također ima prikladnu nišu za garderobni ormar.

FOTO: LUCIANO SPINELLI

Ono što će svima privući pažnju jest zanimljiv koncept perimetra odnosno omeđene stropne površine koja ide duž cijele glavne prostorije. Riječ je o metalnoj tračnici koja ima više uloga: na nju se mogu objesiti zavjese, pričvrstiti tegle s biljkama, slike i drugi ukrasni elementi.

FOTO: LUCIANO SPINELLI

Ovaj funkcionalan detalj je vrlo efektan. Zbog kontrastne crne boje na dominantnim svijetlim tonovima bijele i bež, tračnica izgleda poput tanke linije nacrtane olovkom na bijelom stropu, što dodatno naglašava proporcije sobe.

FOTO: LUCIANO SPINELLI

Interijer je uređen asketski, u skandinavskom stilu s naglaskom na prirodne materijale.

Paleta interijera prilično je suzdržana, dominira bijela, a bež i crna su u ulozi akcenata. Tu je i zelenilo koje je osvježilo prostor.

 

Komentari