Bezvremenski uređen dom za dvoje: u dvosobnom stanu stvorili su još jednu prostoriju

Mladi par uz pomoć arhitekta Rafaela Ramosa uredio je svoj novi povremeni dom u neboderu u Rio de Janeiru. Adaptacija je donijela i radni kutak koji je odijeljen od ostatka intrijera vratima od valovitog stakla.

 


Par ovog dvosobnog stana površine 62 četvorna metra ima web stranicu specijaliziranu za putovanja i kupio je nekretninu kako bi imao bazu u Rio de Janeiru, u kojem je veći dio godine. No, kako zbog posla puno vremena provode izvan grada, htjeli su imati i mogućnost sezonskog najma nekretnine.

FOTO: LOUISA SCHREIER

U potrazi za projektom koji bi zadovoljio obje situacije, novi vlasnici zatražili su od arhitekta Rafaela Ramosa potpuni projekt obnove. On bi uključivao novi raspored te uređenje svih prostorija.

FOTO: LOUISA SCHREIER

Njihov zahtjev bio je mladenački, ali i istovremeno bezvremenski i svestran dom, s modernim dekorom, jednostavan i funkcionalan. Htjeli su da se iskoristi svaki kutak te da u stan integrira i odvojen radni prostor, budući da dosta rade i od kuće. Tako bi dvosobni stan postao trosobni.

Arhitekt je uvelike je intervenirao u izvorni plan stana kako bi se ostvarile želje vlasnika. Na primjer, uklonjeni su zidovi koji odvajaju dnevni boravak od ostakljene terase i kuhinje kako bi se prostori objedinili.

FOTO: LOUISA SCHREIER

Podovi između ovih zona visinski su izravnani, što je povećalo osjećaj prostranosti. Osim toga, pomaknut je zid između glavne spavaće sobe i blagovaonice te je u slobodnom kutu napravljen ormar u roditeljskoj sobi, kojeg prije nije bilo.

Također se kuhinja proširila sasvim do dna prostorije, gdje se u ormar koji izgleda kao stup obložen drvenim panelima nalazi skriven gospodarski dio s perilicom i detergentima.

FOTO: LOUISA SCHREIER

U kuhinji koja gleda na dnevni boravak napravljen je visoki šank koji je pogodan kako za kuhanje tako i za odlaganje kuhinjskog pribora.

Zid dnevnog boravka koji je gledao na hodnik također je eliminiran i zamijenjen je kliznim vratima s drvenim profilima i rebrastim staklom. Nova pregrada omeđuje sadašnji kućni ured, koji se može koristiti i kao soba za goste budući da ima sofu na razvlačenje.

FOTO: LOUISA SCHREIER

Uređenje se temelji na pretežno neutralnim tonovima sive i prljavo bijele uz dodatke akcenata u svijetloplavoj i ružičastsoj te drvenih površina. Gotovo sav namještaj je rađen po mjeri, a prema zamislima arhitekta, kako bi se optimizirao prostor.

FOTO: LOUISA SCHREIER

Što se tiče materijala, tu je mješavina svijetlog drva, rebrastog stakla, crnog metala i cementa koja prožima sve prostorije. Tako se stvorila vizualna cjelina, što rezultira pomalo industrijskom atmosferom, u skladu s mladenačkim duh para.

FOTO: LOUISA SCHREIER

 

Komentari