24 KVADRATA ZA DVOJE: mali šareni stan koji je dobio prestižnu nagradu

U 24 četvorna metra doista nije lako organizirati dom za dvije osobe, ali mladoj arhitektici Edit Satori je to uspjelo. Za koncept uređenja ovoga stančića dobila je na Big See-ju Grand Prix za najbolji interijer u regiji

 

 

Garsonijera u Budimpešti zauzima površinu od 24 kvadrata i novi je dom mladom paru. Glavni zahtjev koji su stavili pred arhitekticu Edit Satori je bio da bude u španjolskom stilu, što je značilo i puno boja i uzoraka. Iako dizajneri ne preporučuju previše kolorita u malim prostorima jer tako prostor djeluje zagušeno i napadno, mladoj arhitektici Satori uspjelo je to izbjeći.

Jarko crvena, ružičasta, zelena, žuta… funkcioniraju jako dobro s pepito, drvenim i opeka uzorcima i stvaraju vedar, moderan mladalački interijer.

 

 

Zahtjevi vlasnika su bili da stančić bude udoban, da se u njemu osjeti atmosfera doma te da istovremeno bude funkcionalan, što je postignuto vještim planiranjem i namještajem po mjeri. No, želio se sačuvati i starinski štih budući da se stan nalazi u staroj zgradi s visokim stropovima.

Foto: Gergőa Gosztoma

“Iako smo dizajn htjeli učiniti prilično modernim, također smo željeli poštovati staru zgradu obnavljajući izvorni zasvođeni plafon iznad kuhinje. Maslinastozeleni kuhinjski namještaj skriva sve kuhinjske strojeve, a i ormar između kupaonice i kreveta”, objašnjava arhitektica.

Naročito kreativan i maksimalno funkcionalan je način osmišljavanja spavaćeg prostora, uvučenog u nišu, koja skriva dodatne ormariće za skladištenje te ormariće iznad kreveta i otvorene police.

Foto: Gergőa Gosztoma

Garderobni ormar sa strane je vrlo dubok pa je osmišljen sistem vješalica koje se mogu izvući u cijeloj dužini.

Zidovima je odvojena samo kupaonica s upečatljivim podom s crno-bijelim uzorkom, a žuta boja na zidovima u savršenom je kontrastu s bijelim umivaonikom i pločicama unutar tuš kabine.

Foto: Gergőa Gosztoma

“Najveći izazov u ovom projektu je bio uklopiti stilske želje klijenata i zahtjeve da se organizira život u ograničenom prostoru, uključujući praktična rješenja za skladištenje i nadahnjujući kontrast između stare strukture zgrade i modernog eklektičnog dizajna”, zaključuje Edit Satori.

Komentari