Stilska čarolija na istarskom selu: sjajno ispreplitanje industrijskog i modernog stila s tradicijom

Unutrašnjost Istre posljednjih je godina postala poznata i po prekrasnim vilama za odmor koje osvajaju svojim unutarnjim i vanjskim izgledom. Mi vas vodimo u baš jednu takvu vilu u selu Smoljanci. U njezinu uređenju sudjelovao je i poznati dizajner Boris Ružić

 

 

Teško da ćete danas pronaći neko istarsko selo bez kuća za odmor. Ali ne bilo kakvih! Riječ je o vilama u čiju arhitekturu i dizajn se uložilo puno truda i u kojima ništa nije prepušteno slučaju. Takva je i vila 2M u selu Smoljanci, udaljena 20-ak kilometara od Rovinja, okružena prekrasnim krajolikom sačinjenim od kamena i zelenila.

Foto: Igor Popović

Vila će svojim izgledom oduševiti ne samo poklonike tradicionalne arhitekture i rustikalnog stila, nego i industrijskog stila i posve modernog dizajna. Kuća, zahvaljujući dizajneru Borisu Ružiću vješto spaja sve ove stilove, a 360 četvornih metara interijera ostavilo je dovoljno mjesta za sve potrebne sadržaje vrhunskog odmora.

Foto: Igor Popović

Sastoji se od prizemlja u kojem je smještena prostrana dnevna zona, koncipirana kao otvoreni prostor. Ova etaža preko minimalističkog stubišta vodi na prvi i drugi kat gdje su smještene spavaće sobe s kupaonicama i izlazom na balkone s kojih se pruža prekrasan pogled na more te na bazen u vrtu.

Eksterijer je obogaćen i sadržajima koji omogućuju da se tamo provede cijeli dan, ali i večer. Pored velikog bazena nalaze se ležaljke te vanjska kuhinja s kaminom na drva i stolom za blagovanje. Također, natkrivena terasa iz koje se izlazi iz dnevne zone pruža savršeno utočište od jakog sunca.

Foto: Igor Popović

Vila ima i vrlo zanimljiv podrum u kojem su također osmišljeni sadržaji koji uključuju bar, teretanu, čajnu kuhinju u dnevni boravak koji ima ulogu mini kina. I ovdje se isprepliću spomenuti stilovi, te beton, drvo, metal, koža i staklo kao dominantni materijali te siva, crna i smeđa kao prevladavajuće boje.

Jedino su u spavaćim sobama više zastupljene plava i siva, a u prizemnoj etaži prisutni akcenti u jarkim bojama, prije svega crvenoj.

Foto: Igor Popović

Dnevna zona spoj je tradicije i modernog, a pažnju plijeni zid s kaminom koji ima originalan koncept i koji vizualno odvaja odnosno povezuje prostor kuhinje i blagovanja s dnevnim boravkom. Prostor oko kamina presvučen je metalnom mrežom ispod koje se nalazi prirodni kamen, a dio je rezerviran kao odlagalište za drva.

Foto: Igor Popović

Posebnost spavaćih soba je što neke od njih, osim neprocjenjivog pogleda na more i okolnu prirodu, imaju kutak koji igra ulogu mini dnevnog boravka – za druženje, odmor, čitanje, ispijanje kave ili vina…

 

Komentari