NEKOĆ TVORNICA, SADA STAN ZA NAJAM: apartman od 35 kvadrata u vedrim ružičastim i plavim tonovima

Izduženi interijer u Moskvi novi su vlasnici namijenili za jednokratni najam, a na prijedlog dizajnerice Marine Grigorijan odustali su od početne ideje da stan bude u industrijskom stilu u kojem će prevladavati crna boja i opeka

 

 

 

Nekadašnja tvornica papirne ambalaže, izrađena 1914. godine u moskovskom kompleksu Kleinhouse, postala je stambeni objekt, a mi vam predstavljamo jednosobni stan na posljednjem katu. Novi vlasnici kupili su stan s namjerom jednokratnog najma, a uređenje su povjerili dizajnerici Marini Grigorijan. Budžet je bio ograničen, tako da se dizajneričina ideja za preseljenjem kuhinje u sadašnji prostor spavaće sobe nije mogla realizirati. Jedino je srušen zid koji je dijelio ta dva prostora, pa je kuhinja, kao i ulazni prostor, dobili više svjetla.

Kuhinja je ostala na istom mjestu, kao i svi ostali sadržaji, ali je zato prostor kuhinje i blagovanja odijeljen od spavaće sobe metalnim lukom ispunjenim staklom. Jedini sadržaj koji je malčice mijenjan je prostor spavaće sobe – prije je to bila dnevna soba s trosjedom koji se razvlačio u ležaj.

Kako je riječ o prostoru za jednokratni najam, bitnije je bilo osmisliti spavaći dio, koji po potrebi može poslužiti i kao dnevni. Posebnim ovaj stan čini njegova visina stropa od čak četiri metra, koji ima formu svodova te veliki vanjski otvori s lukovima. Vlasnik je imao ideju da sve bude u industrijskom štihu te da prevladavaju tamni tonovi, prije svega crna. Na koncu je prihvatio dizajneričin prijedlog dominacije svijetlih neuralnih tonova (bež i bijele) uz vedre akcente plave i nježne ružičaste.

Kako je vlasnikova velika želja bila da cigla bude vidljiva u interijeru, dizajnerica je sa zidova u spavaćoj sobi skinula žbuku te ciglu pobojala u bijelu boju.  U debelim zidovima napravljene su dvije niše – jedna u spavaćoj sobi iza kreveta a druga u kuhinji. One su uštedjele prostor, ali i dale prostoru dodatni starinski građanski štih. Osim kuhinje i spavaonice, u prostoru se nalazi i dugački hodnik iskorišten vješto za skladišni prostor te mala kupaonica.

 

Izvor: AD Russia

Komentari