38 šarmantnih kvadrata: mali stan inspiriran Parizom i prepun vintage detalja

Mali stanovi često su prave oaze šarma, naročito ako se taj šarm oslanja na vintage i neke retro stilove ili priziva atmosferu starih vremena. Vodimo vas upravo u jedan takav mali interijer površine 38 kvadrata!

 


Već na prvi pogled vidljiv je šarm i ženstvenost kojim obiluje ovaj stan. Ima pariški štih i romantičnu atmosferu. Baš to je i htjela mlada vlasnica kada se obratila dizajnerici Eleni Povorovi iz BE Home Interior Studija da joj uredi novi dom površine svega 38 kvadrata. Htjela je da ima pariški štih.

Dizajnerica je odlučila stvoriti bazu sa svijetlim bojama i oživjeti je umjetničkim dijelima, tepisima i šarenim dekorom koji je na mnogim mjestima cvjetnog uzorka i vedrih i profinjenih pastelnih boja.

Foto: Andrej Sorokin; Stajling: Maria Dick

U uređenje je unesena i kolekcija obiteljskog nasljeđa vlasnice kao i zanimljive sitnice koje je pronalazila na buvljacima diljem Europe. Svi ti predmeti sjajno su se uklopili u interijer i dali mu osobnost, kao i željenu atmosferu.

Unatoč maloj površini stana dizajnerici je pošlo za rukom tijekom adaptacije napraviti dovoljno skladišnog prostora u hodniku i spavaćoj sobi. Hodnik je ono na što je, kako je otkrila dizajnerica u magazinu Elle Decoration, najponosnija.

Foto: Andrej Sorokin; Stajling: Maria Dick

“U hodnik smo smjestili čak šest ormara – dobili smo kompletnu garderobu za mladu djevojku. Kako bismo vizualno podigli strop, postavili smo vrata visine 2,70 m i nadopunili ih ukrasnim lajsnama. Zahvaljujući tome, stječe se dojam da se nalazimo u povijesnoj kući s visokim stropovima. Ovaj osjećaj pojačan je engleskim parketom u obliku riblje kosti, tapetama s cvjetnim motivima i vintage ogledalom u rezbarenom okviru”, objašnjava dizajnerica.

Foto: Andrej Sorokin; Stajling: Maria Dick

Hodnik vodi u sve tri prostorije stana – dnevni boravak s kuhinjom, spavaću sobu i kupaonicu.

Foto: Andrej Sorokin; Stajling: Maria Dick

Glavni ukras dnevne sobe je dizajnerski Clay Moon luster izrađen od keramičkih perli koji načelno mnogi ne bi zbog njegove pompoznosti i oblika odabrali za mali prostor. No, unatoč svojoj impresivnoj veličini, ne opterećuje mali prostor i daje mu šarm. Pažnju privlače i stolovi dizajnerice Evgenije Shilove.

Foto: Andrej Sorokin; Stajling: Maria Dick

Njihova baza je izrađena od masivne bukve te pobojana u crno, a radna ploča je prekrivena tekućim betonom. Mnogima će pažnju privući komoda s lubanjama na pročeljima koja proizvodi wow-efekt .

Foto: Andrej Sorokin; Stajling: Maria Dick

U spavaćoj sobi svu pozornost privlači tapecirani krevet izrađen po mjeri s uzglavljem presvučenim prirodnom svilom s vezom. Zid iza njega krasi slika koja je ‘ulov’ vlasnice na buvljaku u Pragu.

Foto: Andrej Sorokin; Stajling: Maria Dick

Kupaonica se, za razliku od ostatka prostora, pokazala prilično asketskom. Malo boja i malo detalja s dodatkom drveta za topliji ugođaj, a iza zrcalnih fronti skrivene su sve instalacije, sredstva za održavanje, aparati i bojler.

Foto: Andrej Sorokin; Stajling: Maria Dick
Komentari