38 KVADRATA ZA MLADI PAR: adaptacija je donijela više svjetla, stila i šarma

Dizajnerica Ekaterina Burdina potpisuje projekt preuređenja jednosobnog stana u Moskvi koji je trebao proći temeljitu adaptaciju prije nego je dobio željeni izgled i prije nego su vlasnici, mladi par, uselili u njega. 

 


Glavna ideja renovacije starog stana od 38 kvadrata u Moskvi bila je napraviti udoban i funkcionalan interijer za mladi par koji zbog posla, ali i privatno puno putuje. Stoga im bitno stvoriti jednostavan prostor s atmosferom doma, u kojem se prije svega žele dobro odmoriti. U preuređenju su se zato odlučili da prostorija koja je prije služila kao dnevna i spavača postane samo spavaća, dok su dnevni kutak izmjestili u kuhinju.

To je uz funkcionalnost, atmosferu doma bio njihov jedini zahtjev, pa je dizajnerica imala odriješene ruke u uređenju.

 


Ovakav koncept, iako pomalo neuobičajen, budući da kuhinja nema puno kvadrata, u potpunosti odgovara njihovim potrebama. Vrlo malo kuhaju, a s društvom se viđaju vani, tako da im nije potreban veliki prostor za ugošćavanje.

Spavaća soba sada je dobila mjesto za dodatne garderobne ormare, budfući da mala ostava u hodniku nije bila dovoljno velika za svu odjeću koju imaju.

Foto: Privatni arhiv

Najviše posla izvođači su imali s kupaonicom. Zbog nepravilne hidroizolacije, ovdje su se zid i pod prekomjerno vlažili, uslijed čega su se počele pojavljivati gljivice. To je bilo nemoguće eliminirati, pa je bilo potrebno demontirati stari zid i sagraditi novi.

 

Dizajnerica Ekaterina Burdina / Foto: Mihail Loskutov

Jedan od ciljeva kojeg je postavila dizajnerica u ovom projektu bio je učiniti cijeli stan svjetlijim i prozračnijim, jer je prije toga bio mračan i pomalo tmuran.

Kupaonica je imala smeđe pločice, spavaća soba imala je tamno sive tapete, a unutrašnjost lođe bila je obložena tamnocrvenom ciglom. Sve to stan uopće nije činilo ugodnim, već je, naprotiv, uvelike skrivalo prirodno svjetlo. god moguće.

Foto: Mihail Loskutov

“Dodali smo bijele površine i nježne bež i pastelne tonove, a radili smo i sa rasvjetom, dodajući i prirodno i umjetno svjetlo. Tako smo primjerice stavili pored glavne stropne rasvjete i zidne lampe iznad kreveta u spavaćoj sobi koje stvaraju i ugodnu, opuštenu atmosferu”, otkriva za kraj dizajnerica.

Komentari