Pogledajte kako smo osmislili prostranu dnevnu zonu u modernom stilu

Nemate ideju kako urediti prostranu dnevnu zonu u modernom stilu, a da djeluje skladno i zanimljivo? I pritom odiše atmosferom doma? Nudimo vam kao inspiraciju prijedlog uređenja dnevne zone od 40 četvornih metara koji potpisuje studio Mirjana Mikulec interijeri

 

 

Iako većinu naših gledatelja, čitatelja i pratitelja zanima uređenje manjih prostora, povremeno dobijemo upite i o tome kako osmisliti prostrane stanove, naročito dnevne zone. Imati puno kvadrata na raspolaganju u socijalnoj zoni stana itekako je bitno i svakako je privilegij, no, istovremeno može biti i zamka prilikom uređenja. Jer, činjenica da prostor ima veliku površinu ne garantira a priori da će biti i atraktivan te sam po sebi dobro uređene. I u velikim prostorima treba imati jasan koncept uređenja te se držati nekih pravila, jer u suprotnom sve, kao i malom prostoru, može završiti u stilskom neskladu.

 

Evo nekoliko smjernica:

  • Dopustite si velike kutne garniture i naslonjače te više namještaja za pohranu, kao i to da garnituru za sjedenje, ako vam se to sviđa, stavite više prema centru prostorije, odnosno odmaknete od zida. Ovaj potez će biti pun pogodak!
  • Poželjno je postaviti i veliko središnje rasvjetno tijelo koje će spajati čitavu prostoriju te svakako uključiti i ambijentalnu rasvjetu – podne, zidne i stolne lampe.
  • Ako planirate u interijer uklopiti tepih, odaberite jedan ili više tepiha većih dimenzija umjesto nekoliko manjih.
  • Nemojte zazirati od minimalizma jer i on savršeno funkcionira u velikoj površini. Bitno je samo bojama i dizajnom povezati prostor te unijeti jedan do dva jaka stilska akcenta. Primjerice, naslonjač koji nije dio garniture, slike i postere velikog formata ili čitavu galeriju manjih slika, zavjese zanimljiva uzorka, upečatljiva rasvjetna tijela ili tapetu uočljiva uzorka koju ćete staviti na jedan zid

 

Kako bi vas inspirirali, donosimo vam idejno rješenje prostranog dnevnog boravka od 40 četvornih metara čiji koncept uređenja potpisuje studio Mirjana Mikulec interijeri. Klijenti su htjeli moderan i povezan prostor s kružnom komunikacijom s nekoliko sadržaja. Stoga je u ovom open spaceu osim kuhinje,  blagovanja i dnevnog boravka osmišljen i radni kutak, a na neki način dio cjeline postao je i ulazni prostor i hodnik.

 

 

Tlocrt

 

 

No kako bi se naglasile različite namjene ostavljena su u prostoru dva poluzida koji imaju i dodatne uloge. Tako zid koji dijeli kuhinju od boravka služi s jedne strane kao mjesto za kuhinjske ormariće a s druge kao tv zid, dok zid koji dijeli boravak od hodnika služi kao garderobni ormar odnosno radni kutak te ujedno zaklanja intimniji dio stana odnosno spavaonice. Ulazni prostor, koji je iskorišten za garderobni prostor, djelomično je odvojen od ostatka prostora samim tlocrtom jer je izvučen djelomično iz njega.

 

 

Prema želji vlasnika, interijer je uređen u modernom stilu, ali istovremeno su birani komadi namještaja, uzorci i boje koje daju i bezvremensku komponentu, kako bi prostor bio dugo svjež i aktualan. Također, trendi elementi su uglavnom manji komadi namještaja i detalji koji se mogu lakše zamijeniti prilikom makeovera nego oni veći ili fiksni poput zidnih ili podnih obloga.

 

Prijedlog projekta: Mirjana Mikulec interijeri

Komentari