Atraktivan novi izgled kultne zagrebačke pizzerije

Iako je i prijašnji ugodni ambijent uvelike doprinosio popularnosti pizzerije Fianona, nedavno preuređenje pokazalo se kao pun pogodak i dobrodošao stilski zaokret koji će ovo mjesto podići na novu razinu. Zavirite s nama u poznato okupljalište na Laništu

 

Svjesni kako dobar dizajn ide ruku pod ruku s ponudom i uslugom, vlasnici pizzerije i restorana Fianona smještenoj u novozagrebačkom naselju Lanište, angažirali su za uređenje dizajnere. Dvanaest godina nakon mladog talentiranog produkt dizajnera Filipa Gordona Franka, koji je zaslužan za prvotni izgled pizzerije, red je došao na makeover i njegovog beogradskog kolegu i vršnjaka Vladimira Paripovića. Projekt adaptacije uključivao je, prema zahtjevima vlasnika redizajn cijeloga koncepta kao i proširenje postojećeg prostora, budući da je s rastom popularnosti lokal postao premalen za goste.

 

Inspiracija Italijom

Vladimir Paripović nam je otkrio kako je u kreiranju izgleda ovog ugodnog i udobnog prostora, koncipiranog kao open space igrom transparentnih pregrada-paravana bio nadahnut Italijom, i to ne samo njezinom kulinarskom tradicijom i činjenicom da je tamo rođena pizza.

‘Fianona u prijevodu znači kćerka i baka, a ujedno je i talijanski naziv za Plomin. Atmosfera i cijela priča odiše poznatim starim talijanskim duhom, gdje se tradicija i moderno doba isprepliću. Osjećaj doma, gozbe, opojno mirisa pečenog tijesta po tradicionalnoj talijanskoj recepturi, stara bakina kuhinja, dio staroga mlina, prirodni materijali poput cigle, kamena, drva i metala spojili su se ovdje i stvorili kombinaciju retro-minimalističkog ambijenta’, objašnjava dizajner koji je sa suradnicom, arhitekticom Kristinom Bundom nedavno završio projekt uređenja.

 

Izvrsno rješen problem nedostatka svjetla u suterenu

Posebnost interijera su prije svega velika otvorena kuhinja, koja pruža dodatnu atrakciju i dozu domaće, tople atmosfere te svakako i predivna, na trenutke bajkovita rasvjetna tijela i španjolske keramičke pločice Equipe i talijanske Florim, koje pojačavaju vintage i rustikalni ugođaj, donoseći dašak Mediterana i tamošnjih kuhinja.

U pravoj maniri industrijskog stila, prostor je ispunjen metalnim akcentima tj. paravanima u crnoj boji te prirodnim svijetlim drvetom, kako bi se, smatra dizajner, dodatno intimizirao, utoplio i razigrao čitav interijer. Dizajner Paripović se odlučio zadržati zid u cigli zbog, kako ističe, kao podsjetnik na tradiciju i neizbrisiv trag 12-godišnjeg postojanja pizzerije. Pomak u sadržajnom smislu je moderna vinarija, koja hladi vina, a u prostornom smislu jest dovođenje prirodnog svjetla u suterenski prostor te instaliranje efektnih visilica i kutnih umjetničkih fotografija.

‘Veliki pothvat je i detalj kod ulaza, gdje je probušena rupa u betonskoj ploči, te napravljena jedna vrsta atrakcije, prostorni atrij na dva nivoa, čime je dovedena svjetlost u suterenski dio’, otkriva za kraj dizajner.

 

 

Komentari