Mali stan s elementima art decoa: dizajnerica i stilist preuredili su stari derutni prostor

Povratak klasike u interijere donio je i art deco, stil koji je vladao između dva svjetska rata u prošlom stoljeću. Pogledajte kako on u akcentima funkcionira u malom modernom i funkcionalnom interijeru

 


Zlatni i elementi od mjedi, vidljivi metalni profili na namještaju, siva i bež kao osnova ružičasta, ljubičasta, crvena ili crna kao akcenti, blještava rasvjeta, puno ogledala i lampi i tapete na zidu… sve to karakterizira art deco, stil koji je donio glamour, eleganciju i sjaj u interijere. Danas je art deco opet vrlo tražen, zahvaljujući povratku klasike u interijere.

Foto: Caitlin Mills

Ako ne biste da art deco domninira, razmislite o njemu kao dodatku dominantnom stilu, što će stvoriti zanimljv, eklektičan prostor koji će izgledati vrlo privlačno i moderno. Upravo vas vodimo u jedan takav interijer koji koketira s art decoom.

Mali dvosobni stan u Sydneyju prije par godina prošao je kroz proces temeljite adaptacije kako bi se obnovio i bio funkcionalniji za nove vlasnike, dizajnericu Sophie Bowers iz Studios Interior Architecture te modnog stilista Josha Climpsona.

Foto: Caitlin Mills

Stan građen početkom prošlog stoljeća je prvi zajednički dom mladog para, a zahvaljujući vlasnici u njemu je stvoren autentičan duh art decoa budući da je zgrada u tom stilu. Iako je prilikom prodaje stan bio mali, derutan i zastario, Soph i Josh vidjeli su u njemu potencijal te ga odlučili kupiti.

‘Privukao nas je dom koji je imao nedostatke, mane ali i gomilu karaktera’, kaže Sophie te dodaje:

‘Vidjeli smo, mimo tepiha, viška zidova i potrebe renoviranja kuhinje i kupaonice iz 50-ih u ovom prostoru nebrušeni dijamant i iskoristili priliku!”

 

Foto: Caitlin Mills

Renovacija je trajala 18 mjeseci i donijela je novi koncept prostora u kojem su rušenjem zida kuhinja i dio za blagovanje postali jedna cjelina s dnevnim boravkom. Ovako je prostor vizualno postao veći, funkcionalniji te je dobio mjesta za perilicu rublja i posuđa te malo više prostora za pohranu.

Foto: Caitlin Mills

Ostatak stana čini mala spavaonica te kupaonica i ulazni prostor. Prilikom uređenja Sophie su glavna inspiracija bile izvorne karakteristike prostora, prije svega ružičasti terazzo podovi i zakrivljeni rasvjetni elementi od mjedi.

Foto: Caitlin Mills

Svaki predmet u ovom domu, od stolica za blagovanje, slika na zidu do ručki na ormarima, jastuka i ručnika, pažljivo je biran, što je dovelo do kompaktnog i stilski povezano.

Foto: Caitlin Mills

‘Iako je cjelokupna shema boja hrabra kombinacija prašnjavo ružičaste, crne i mesinga hrabar izbor, naglasak na prethodni život ovog stana je ono što dizajn čini posebnim’, zaključuje dizajnerica.

Foto: Caitlin Mills

 

Komentari