POTKROVLJE ZA PET: atelje slavnog slikara postao je sjajan životni prostor

Poznati švedski slikar posljednje je godine svoga života proveo u jednom potkrovlju koje mu je ujedno bilo i atelje. Adaptacijom je prostor postao predivan stan u kojem su neki detalji posvećeni umjetniku.

 


Carl Larsson poznati je švedski slikar, koji je živo na prijelazu s 19. u 20. stoljeće. Osim slikanja, velika strast i hobi mu je bilo unutarnje uređenje te se smatra predstavnikom pokreta Arts and Crafts.

Ovaj pokret okupljao je slikare, arhitekte i primijenjene umjetnike koji su nastojali oživjeti ideju srednjovjekovnog obrništva te su naglasak stavili na produkt dizajn odnosno umjetnički oblikovane predmete iz svakodnevne uporabe.

Foto: Hemnet

Stan u kojem je posljednjih godina živio umjetnik Carl Larrson bio je ujedno i njegov atelje u kojem je stvarao svoja djela, uglavnom akvarele i murale.

Foto: Hemnet

Novi vlasnici temeljito su renovirali potkrovlje inspirirano skandinavskim dizajnom. Boja koju su odabrali kao akcentnu, kraljevsko plava ustvari je hommage slikaru. Ovakvu nijansu plave naime slikar je koristio u većini svojih radova.

Foto: Hemnet

Tako je stan koji se nalazi u zgradi s početka 20. stoljeća zasjao u punom sjaju, u posve moderniziranoj verziji, ali s daškom autentičnih elemenata koji prizivaju prošla vremena.

Foto: Hemnet

Posebnost ovog potkrovlja, osim načina uređenja i korištenja plave boje jest u vanjskim otvorima. Zenitalno svjetlo dolazi sa niza otvora sa stropa visokog oko četiri metra, što omogućuje stropu da diše i da prostor izgleda prozračno i dobije obilje prirodne svjetlosti.

Foto: Hemnet

Interijer se sastoji od velike otvorene dnevne zone koja uključuje kuhinju, dnevni boravak i blagovaonski dio s velikom bibliotekom, zatim dvije spavaće sobe, toaleta i kupaonice. Plava boja je najzastupljenija u dnevnom dijelu stana, ali nije opterećujuća zahvaljujući prekrasnom volumenu stana i količini prirodne svjetlosti koja se ulijeva u njega.

Foto: Hemnet

Terasa gleda na mirno dvorište i krovove zgrada, pružajući mir neophodan za kreativan rad. Spavaće sobe koje se nalaze pod većim kosinama nego dnevna zona te netipična kupaonica čine ovaj stan u potkrovlju nekadašnje umjetničke radionice šarmantnim i jedinstvenim.

 

Komentari