PRIVLAČAN, A NENAMETLJIV: moderan stan u prizemlju s pogledom na zeleni vrt

Zavirite u trosobni moderni stan s vrtom koji je nedavno prošao temeljitu adaptaciju budući da u njemu nije ništa mijenjano od useljenja prije 50-ak godina.

 


Puno je elemenata koji dizajneru ili arhitektu mogu ići u korist prilikom osmišljavanja izgleda nekog prostora. U ovom interijeru je to bila činjenica da da se adaptacija može izvesti bez većih kompromisa. Zatim tu je i dobra lokacija okružena zelenilom, dnevni boravak i gostinjska soba koje imaju izlaz na terasu i vrt nude panoramski pogled na stabla i vrtove i vlasnik koji je izgled prepustio arhitektici.

Foto: Levente Borbély

STAN U PRIZEMLJU S VRTOM

Tako je Katalin Petyerák imala odriješene ruke u uređenju stana površine 68 četvornih metara. Stan se nalazi u prizemlju zgrade iz 70-ih godina prošlog stoljeća i dizajnerica je u njemu zatekla originalne obloge i tapete iz toga vremena i kuhinju odvojenu od dnevnog boravka. Bila je to mala čajna kuhinja bez vanjskih otvora.

Foto: Levente Borbély

POVEZIVANJE HODNIKA I DNEVNIH PROSTORIJA

Hodnik je bio zasebna prostorija, a u stanu su se nalazile još dvije spavaće sobe. Kako je danas standard postao veća i otvorena dnevna zona u kojoj su kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak smješteni zajedno, te imati male spavaće sobe s osnovnim komadima namještaja, bile su potrebne određene prostorne preinake.

Foto: Levente Borbély

Tako su kuhinja i hodnik rušenjem zidova povezani s dnevnim prostorom koji se malo proširio i na račun druge spavaće sobe. U tu spavaću sobu, koja je smanjena nauštrb dnevnog boravka smješten je kauč pa ima funkciju gostinjske i radne.

Foto: Levente Borbély

TAPETA U SPAVAĆOJ SOBI

Na drugom kraju hodnika nalazi se glavna spavaća soba u kojoj pažnju plijeni tapeta na jednom od bočnih zidova. Kako se tapeta nije mogla staviti ispod prozora na koji je naslonjen krevet, stavljena je na susjedni zid, gdje u potpunosti dolazi do izražaja. Tapeta se kao moćan dekorativni element nalazi na zidu iza sofe, u dnevnom boravku.

Foto: Levente Borbély
Foto: Levente Borbély

Interijerom vladaju neutralne boje – pozadina je bijela, a na nju su nanesni elementi u crnoj, bež i zelenoj, s dodacima toplih zemljanih tonova na detaljima. Sve ove nijanse se provlače cijelom stanom.

Foto: Levente Borbély

A cijela priča je krenula od sofe u dnevnom boravku koja se svidjela dizajnerici i vlasnicima, kao i prekrasna, već spomenuta tapeta švedskog dizajnera Martina Bergströma. To je bila nit vodilja za odabir dodatnih boja i stilskih elemenata.  

Foto: Levente Borbély

 

 

 

Komentari