DIVAN DOM NA ZAPADU ZAGREBA: kako su Tamara i suprug sredili stan u novogradnji prema svojim željama

Vodimo vas u prostrani trosobni stan u stambenoj zgradi u zagrebačkom naselju Stenjevec. Iako je riječ o novogradnji, vlasnici su prije useljenja odlučili unijeti neke preinake kako bi prostor prilagodili svojim potrebama i željama

 

 


 

Oduševio nas je trosobni obiteljski stan u novogradnji u zagrebačkom naselju Stenjevec u kojeg se obitelji Fuglinski uselila nakon godina podstanarstva. Svih 90 kvadrata uređeni su s posebnom pažnjom, budući da je vlasnica Tamara veliki ljubitelj uređenja. Njezina velika strast s vremenom je prerasla u više od hobija pa je napustila posao u farmaceutskoj tvrtki i počela se baviti profesionalno uređenjem interijera.

Foto: Privatni arhiv

Kada pogledate njezin divni dom, u kojem živi sa suprugom i dvoje djece, bit će vam posve jasno da vlasnica uistinu ima talenta i da je novi posao dobra odluka.

Stan se sastoji od ulaznog dijela na koji se nastavlja otvorena dnevna zona s boravkom, blagovanjem i kuhinjom. Iz dnevne zone izlazi se u drugi hodnik koji vodi do dječje i spavaće sobe te dvije kupaonice. Stan ima i dvije lođe – jednu manju iz dnevnog boravka, a drugu, veću, iz spavaće sobe.

Foto: Privatni arhiv

Iako je riječ o novogradnji, prije useljenja Tamara i suprug su odlučili unijeti neke preinake. One su se prije svega odnosile na micanje zidova kako bi se dobilo više prostora u dnevnoj zoni te pomicanja instalacija kao i ostakljenje manje lođe. Ona je sada postala Tamarin kutak za dizajnerski obrt.

Foto: Privatni arhiv

Dnevna zona je prostrana, ali mi se svidjela mogućnost za stvaranje dodatno prostora na način da smo srušili pregradni zid od izbe i od tog dijela stvorili uvučeni kutak za televizor.

Radi drugačijeg rasporeda i nekih izmjena bilo je potrebno provesti i dodatnu struju u nekim dijelovima stana. U kuhinji smo radili nekoliko izmjena pozicija s instalacijama kako bi uklopili koncept kuhinje koji nam se sviđao”, objašnjava Tamara.

Foto: Privatni arhiv

Preinake su doživjele i kupaonice, i vlasnica kaže kako su upravo u njima imali najviše posla jer su dobrano izmijenjene kako bi bile funkcionalnije ali i estetski ljepše izgledale.

“Radi male kvadrature i potrebe da uklopimo sve što nam treba rezali smo ugradbeni vodokotlić kako bi dobili potrebnih 15-ak cm u dužini dijela zida na kojem smo postavili veći element s umivaonikom i košarama za rublje. Izmijenili smo u obje kupaonice u potpunosti i pločice, a u manjoj smo mijenjali i kompletne sanitarije”, otkriva.

Foto: Privatni arhiv

Sve ove ideje su Tamarine, kao i boje na zidovima, koje su doista prekrasne, ali i odvažne. Naročito zlatna na zidu blagovaonice. A srebrna na tv zidu kao i plava doista su prostoru dale upečatljivost.

“Svi zidovi u stanu vlastoručno su oslikani ili ukrašeni nekom dekorativnom tehnikom. Crni zid koji je danas tamno plavi je odmah, kad sam ušla u stan, dobio svoje mjesto dok sam srebrni zamislila u tom uvučenom dijelu, kojeg smo tek trebali prilagoditi. Nisam bila siguran kako postići pravu zlatnu i koju točno izabrati, budući da ih tada baš nije bilo na tržištu. Naposljetku sam se odlučila na oblaganje zlatnim listićima, točnije imitacijom 24-karatnog zlata što se pokazalo odličnim izborom”, opisuje Tamara svoju igru s bojama.

Foto: Privatni arhiv

Uz nju je i suprug zavolio sve vezano uz uređenje interijera te su postali uigran i brz tandem. Suprug je zaslužan za sve grube radove po stanu, postavljanje namještaja i bezbroj izmjena jednobojnih zidova, koje zatim Tamari služe kao podloga za razne tehnike oslikavanja.

“Često smo u radovima jer volimo promjene, dinamiku u prostoru. Jer, svaka verzija, svaka boja i svaki novi komad namještaja unosi bitne promjene i bitno mijenja dotadašnju postavu. Kod nas se teško možemo zasititi nečega u pravom smislu riječi, jer mijenjamo sliku prostora svako malo”, kaže Tamara.

 

Foto: Privatni arhiv

Osim originalnosti i odvažnih stilskih rješenja, njihov dom odiše i luksuzom i modernom elegancijom. Tamara smatra da je to prvenstveno zbog puno uloženog truda u detalje i tehnike bojanja koje stvaraju takav luksuzan dojam.

Foto: Privatni arhiv

Luksuzno mi automatski znači i nešto skupo, s potpisom. U svemu smo birali srednju do višu cijenu kako bismo uskladili sve kriterije – od kvalitete, preko funkcionalnosti pa do estetike. Inspiracija mi je bila kao i u svemu ostalom što radim. Volim biti drugačija i budući da se više od 15 godina bavim slikanjem, boje stavljam u fokus”, ističe te dodaje kako voli vidjeti ljepotu u svim stilovima te ih zato i kombinira.

Foto: Privatni arhiv

Jedino što nije sklona drvetu ni njegovim uzorcima pa je zato, budući da voli bambus u njemu našla dostojnu zamjenu za drvo i stavila ga u obje kupaonice.

Foto: Privatni arhiv

Zbog upečatljivih zidova birani su jednostavni komadi namještaja, u svijetlim i neutralnim bojama, kako bi boje na zidovima više došle do izražaja ali i kako prostor ne bi bio zagušen.

 

 

 

 

 

 

Komentari