35 KVADRATA U POTKROVLJU: iz skučenog i izduženog prostora izvučen je maksimum

Izduženi stančić na posljednjem katu stare zgrade pretvorio se nakon adaptacije u lijep i topao te maksimalno iskorišten prostor u kojem se mjesta našlo i minijaturne no funkcionalne radnu i spavaću sobu.

 


Arhitektica je u malom i uskom jednosobnom te posve zapuštenom stanu na posljednjem katu stare zgrade u Parizu vidjela veliki potencijal. Nakon adaptacije, njezina vizija prostora itekako se pokazala plodonosnom. Površina od 35 četvornih metara u potpunosti je obnovljena te postala funkcionalnija. Uski i skučeni prostor postao je mini dovosoban stan u kojem sada postoji i zasebna spavaća, ali i radna soba!

Sve to je bilo moguće i zbog tri prozora koja se prostiru duž cijele vanjske strane stana.

Foto: Agathe Tissier

Promjene u ulaznom prostoru

Ulazni prostor u stan iskorišten je za pregrađivanje čime se dobila spavaća soba u koju stane ležaj te ugradbeni ormari segmentirani na manje module te djeluju kao dio zida – odaju ih tek male crne ručkice. Iako ima svoj prozor, spavaća soba povezana je s dnevnom još jednim prozorom. Tako dnevni prostor dobiva još više svjetla, ali i lijep pogled koji se pruža na tapete u spavaćoj sobi. Na prozor je dodana i mala zavjesa po mjeri koja izolira dnevni boravak od spavaćeg dijela ako je potrebno.

Dio oko kreveta iskorišten je za male uske noćne ormariće rađene po mjeri. Ormarići djeluju nevidljivi budući da su obojani u plavo kako bi stvorili osjećaj jedinstva s bazom na zidu.

Foto: Agathe Tissier

Kuhinja ima i gospodarsku sobu

U izduženom dnevnom prostoru nalazi se mala sofa i klub stolić, okrugli blagovaonski stol te lijepa linijska kuhinja, kombinacija bijele i uzorka drveta. Kuhinja funkcionira i kao mini gospodarska soba skrivajući u ormaru uz zid perilicu rublja, metle i drugu opremu namijenjenu održavanju stana.

Foto: Agathe Tissier

Francuski balkon daje obilje svjetlosti, ali i šarma

Veliki francuski balkon omogućava obilje prirodne svjetlosti, što dnevni prostor čini prozračnijim i svjetlijim, a time i većim. Dnevni prostor vodi u dvije mini prostorije – kupaonicu s tuš kabinom u retro štihu i nježnim ružičastim tonovima te radno-gostinjsku sobu koja iznad radnog stola ima i ležaj.

Foto: Agathe Tissier

Bijela, plava i zelena – super spoj

Sve ovo stalo je u prostor od 35 kvadrata vještim projektiranjem, ali i biranjem manjih komada namještaja i detalja – blagovaonskog stola, sofe, stolića, blok kuhinje, zidne lampe, zidnih polica… te onoga rađenog po mjeri. Namještaj manjeg volumena, izvrsno odabran za ovaj prostor, poput male zelene sofe u efektnom je kontrastu s bijelim zidovima koji dominiraju stanom.

No, bijela na zidovima u kombinaciji je s plavom, prisutna u cijelom stanu, sjajna je stilska poveznica koja stvara dojam usklađenosti i cjelovitosti.

Foto: Agathe Tissier

Prostor je adaptacijom postao i prava mala oaza stila, topline i ugode te mu šarma ne nedostaje.

Foto: Agathe Tissier

 

Komentari