Elegantno prizemlje: ugodan i svijetao stan koji voli upečatljive akcente

Mladi par kupio je stan u Varšavi u prizemlju i s velikim vrtom, što je i bila vlasnice budući da je krajobrazna arhitektica koja jedva čeka, nakon uređenja doma, posvetiti se eksterijeru.

 


U kupovini stana prizemlja se uglavnom izbjegavaju, naročito kada je riječ o zgradi koja je na prometnoj lokaciji ili gdje prolazi puno ljudi, a stan je okrenut prema ulici.

No, ako je u sklopu stana i vrt, što je sve češća opcija u modernoj stambenoj arhitekturi, onda interes itekako postoji. Stanari tako imaju dojam da žive u kući i da su više u doticaju s prirodom, a usto imaju priliku uzgajati travnjak, cvijeće, povrtnjak.

Foto: Marta Behling/Pion Poziom

Upravo je to bio glavni razlog da mladi par kupi stan u prizemlju stare zgrade s visokim stropovima u Varšavi. Vlasnica je po zanimanju krajobrazna arhitektica, pa i ne čudi da su odabrali baš ovaj stan, povezan s vrtom od 120 četvornih metara.

Vlasnike je, pored vrta oduševila činjenica da je stan u staroj zgradi i da ima visinu koja je preko tri metra jer takvi prostori imaju dušu. Od početka su znali da žele unijeti detalje koji će naglasiti nestandardnu visinu poput simetričnih uzoraka štukatura i ujednačenih svijetlih boja, kako se prostor ne bi vizualno smanjio.

 

Foto: Marta Behling/Pion Poziom

Vlasnici su uređenje ovog trosobnog stana povjerili studiju Nasz Nowe, koji su prilagodili funkcionalna rješenja i modernost u starinski interijer. Tako se postigao cilj da stan bude funkcionalan, svijetao, udoban i ugodan, a da ne izgubi starinski šarm.

Foto: Marta Behling/Pion Poziom

Za opremanje su odabrali namještaj rađen po mjeri, što je omogućilo optimalno korištenje prostora. Odlučili su se za moderan stil, s daškom vintagea i elementima tzv. Hampton stila. No željeli su ipak da stan bude povezana cjelina.

Tome je pomogao prijedlog arhitekata da se u cijelom prostoru koristi samo nekoliko boja različitog intenziteta. Primjerice, puderasto ružičasta pojavljuje se na kuhinjskim frontama, na pločicama u WC-u te na ukrasnim detaljima.

Foto: Marta Behling/Pion Poziom

 

Komentari