Najtraženija nijansa u kuhinjama: zlatna boja na keramici, frontama, radnoj ploči…

Metalik nijanse, i to one plemenite, već su neko vrijeme popularne u kuhinjama. Nakon ere srebrne, a zatim bakra, red je došao i na zlatnu, i to ne samo na malim detaljima poput rasvjete, ručki ili slavine, nego na znatno većim površinama – podnim ili zidnim oblogama, ormarićima, kuhinjskom otoku, radnoj plohi, stolicama, sudoperu…

 

 

Zlatne pločice ili zlatne kuhinjske fronte do jučer su bile gotovo nezamislive, ali dolaskom klasike pogled na ovu ideju se u potpunosti promijenio. Dizajner i arhitekti su naveliko već počeli upotrebljavati ovu plemenitu nijansu u kuhinjama, i to ne na detaljima poput visilica ili pak ručki, nego na znatno većim površinama – podnim i zidnim oblogama te ormarićima, otocima i radnim površinama. Na prvi pogled čini se malo pretjerano te samo za hrabre i one koji vole eksperimentirati, no kada pogledate dizajnerska rješenja kuhinja s upotrebom zlatne, teško da će im bilo tko odoljeti. Mi vam nudimo nekoliko primjera na koji način i od kojih materijala možete unijeti zlatnu u kuhinju, kao i na što sve morate paziti da ne pretjerate.

 

Foto: Mihail Stepanov

Za luksuzniji dojam i upečatljive akcente

Motiv za uvođenje zlatne može doista biti samo da vam se sviđa ova nijansa. To će biti dovoljno da vaša kuhinja zablista. Zlatna je idealno rješenje za one koji žele imati posebnu, drugačiju kuhinju, žele se poigrati malo drugačijim materijalima i bojama ili pak postići dojam elegancije, otmjetnosti i luksuza. Zlatna površina bit će doista upečatljiv akcent u omiljenoj prostoriji doma. Zlatnu možete unijeti u doslovno svaki stil – jako ju voli modernizirana klasika, ali zlatna će se jako dobro snaći i u skandinavskim, rustikalnim, minimalističkim, industrijskim, orijentalnim i shabby chic interijerima.

 

Foto: Freshome

Zlatna na različitim materijalima

Za materijale imate na raspolaganju nekoliko varijanti – folije, staklo, klasična boja za zidove ili drvo. tapeta ili pločasti materijal. Staklo, tapete i folija se lijepe na već postojeće površine od iverala ili nekog drugog pločastog materijala, boja se nanosi kao i svaka druga odnosno kako nalažu uputstva na pakiranju. Također, u trgovinama je sve veći ispod podne i zidne keramike u zlatnoj boji, i to u različitim tonovima, kao i intenzitetu sjaja – od visokog sjaja pa sve do mata i sedefa.

 

Foto: The Spruce

Za brzi i povoljan makeover

Zlatna može biti super djelomični i brzi makeover kuhinje. Primjerice, ako želite zamijeniti postojeću keramiku, ili pak preko nje staviti neku drugu vrstu obloge – razmislite o kaljenom staklu ili iveralu u zlatnoj boji. Isto tako, mijenjanje gornjih ili donjih fronti ormarića, ili tek nekoliko fronti osvježit će kuhinju. Najpovoljniji makeover svakako će biti novi sloj boje na keramici, zidu ili pak samoljepljive folije koje ćete nanijeti na kuhinjske fronte. Brzi makeover može biti i izmjena sudopera – moderni nadgradni sudoperi u zlatnoj boji već su neko vrijeme na tržištu.

 

Foto: Trendir

Od visokog sjaja pa sve do mata i sedefa

Ako ne želite visoki, sjaj, uvijek je tu mat zlatna i neka tamnija nijansa koja će biti jako primjetna, ali istovremeno i decentna i profinjena. Ako ste veliki obožavatelj zlatne ili vam se jako sviđa ova ideja, imajte u vidu zlatno pravilo koje ističu često dizajneri. Naime, kada stavljate zlatnu u kuhinju na veće površine, onda ostatak namještaja treba biti što jednostavniji – neupadljivih, ravnih linija. Najbolji se efekt postiže kada se zlatna kombinira sa samo jednom bojom (bijelom, sivom, prigušenijim nijansama ružičaste, plave, zelene, narančaste…), ali i dekorima drveta i mramora. Budite umjereni s dekoracijama kao i uzorcima na drugim površinama (radnoj plohi, podnim i zidnim oblogama…)

 

Foto: Freshome

 

Komentari