Dvosobni stan od 36 kvadrata: obilje svjetla, šarma i stila u domu mladog para

Arhitektice Margaux Meza i Carla Lopez iz studija Transition-Id stoje iza preuređenja jednosobnog stana u širem centru Pariza koji je postao novi dom mladom paru

 


Mladi par svoj prvi zajednički dom pronašao je u staroj zgradi u širem centru Pariza. Kako je prostor površine 36 kvadrata pored kuhinje i kupaonice imao samo jednu prostoriju, vlasnici su odlučili promijeniti raspored dobiti još jednu prostoriju koja bi bila spavaća soba.

Angažirali su arhitektice Margaux Meza i Carla Lopez iz studija Transition-Id koje su im preuredile prostor sljedeći njihove zahtjeve.

Foto: Meero

Tako je kuhinja, koja je bila zasebna prostorija, postala spavaća soba te je srušen klasični zid koji ju je dijelio od dnevnog boravka. Sada je kuhinja u dnevnom boravku, otvorena prema prostoru, a od spavaće sobe odijeljeni su zidom koji je djelomično ostakljen i omeđen crnim metalnim profilom. U tom odijeljenom dijelu, povezan sa spavaćom sobom nalazi se i garderobni prostor.

Za sve ove preinake i bolju funkcionalnost stana bila je potrebna temeljita adaptacija koja je uključivala i nove instalacije, podove te sanaciju zidova.

Foto: Meero

Drugi zahtjev koji je par stavio pred arhitektice bio je prozračan, svijetao i vedar prostor. Upravo zbog toga je srušen zid između nakadašnje kuhinje i boravka kako bi svjetlost bolje cirkulirala. Otvaranje kuhinje prema dnevnom boravku te stvaranje staklene pregrade činilo se stoga arhitekticama najprikladniije rješenje za raspršivanje svjetlosti koja dolazi kroz vanjske otvore. Odabran je namještaj jednostavnih linija, svijetlih boja, s nekim vrlo dinamičnim akcentima poput svijetlo plave.

Foto: Meero

U uređenju je spajano nekoliko stilova – od retra, preko suvremenog pa sve do industrijskog, kako bi se stvorila topla, razigrana, sofisticirana i šarmantna atmosfera. Uređenje se gradilo i na kontrastima, kako bi se istaknule zone – stroge, gotovo asketske linije kuhinje u decentnom dekoru drveta suprostavljene su retro tv zidu s jedne strane te šarenom dnevnom kutku s druge.

Foto: Meero

 

Komentari