OD IDEJE DO REALIZACIJE: pogledajte kako je ispao naš stan od samo 21 kvadrat

I na kraju, u našem četvrtom po redu članku predstavljamo vam finalni izgled stana kojeg je nedavno projektirao i uz svoje suradnike u potpunosti preuredio studio Mirjane Mikulec. Uz fotografije, pogledajte i 30-minutni specijal koji je prikazan na RTL-u, a koji donosi sve etape preuređenja ovog mini interijera od 21 kvadrat!

 


Ako ste pratili sve naše članke do sada i pogledali emisiju, odnosno TV specijal – sve vam je poznato. No, za one koji nisu, ponovit ćemo kratko u uvodu osnovne značajke ovog projekta čije uređenje potpisuje studio Mirjane Mikulec.

Na linkovima ispod možete vidjeti i tri prethodna članka:

 

OD IDEJE DO REALIZACIJE: sjajna transformacija mini stana od 21 m2 u zagrebačkom neboderu

OD IDEJE DO REALIZACIJE: prijedlog preuređenja malog derutnog stana by Mirjana Mikulec interijeri

OD IDEJE DO REALIZACIJE: finalno idejno rješenje i izvedba stančića u Zagrebu


Derutan stan od 21 kvadrat bilo je potrebno pretvoriti u udoban prostor za najam s pravim madracem za spavanje i maksimalno iskoristivim prostorom. To je bio cilj projekta kojeg je ispred studija Mirjane Mikulec vodio arhitekt Matko Šimić. Na samom ulazu u stan zatečeni su izvodi za kuhinju, koja je bila tamo smještena.


No, uspješnom komunikacijom s klijentom zajednički se došlo do idealnog tlocrta u kojem je kuhinja izmještena u veliku i jedinu prostoriju stana dok se ulazni prostor ostavio za hodnik i smještanje tehničkih stvari poput perilice za rublje.

Promijenjene su sve instalacije, zamijenjena vanjska i unutarnja stolarija pa su se tako klasični zaokretni prozori zamijenili kliznim Marlexovim prozorima. To je omogućilo maksimalno iskorištavanje prostorije. Na pod je došao svijetli vlagootporni laminat Aqua Clic, model EL1010 Victoria hrast svijetlo sivi iz Elgrada kao i elementi koji su najviše uštedjeli prostor, a to su mehanizmi.

Oni su omogućili da se blagovaonski stol u potpunosti sakrije ispod radne plohe, kao i krevet koji je u potpunosti skriven iza leđa sofe u dnevnom boravku.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Dekori iverala od kojih je napravljen kompletan namještaj po mjeri birani su tako da je arhitekt Matko Šimić stvarao cjeline. Pa se tako odlučio za vrlo hrabru narančastu za kuhinjski dio, dok je bočna strana kuhinje koja skriva hladnjak i skladišni prostor u bež nijansi. Te nijanse povezuje odabrana keramička obloga iz Petrokova u geometrijskim oblicima kao i stolice iz Meblo Tradea.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Gledajući prostor kuhinje, vjerojatno ćete lako uočiti neobičnu poziciju TV-a. No, kako nije bilo puno izbora u ovako malom prostoru, TV je došao na zid iznad kuhinjske radne plohe. Odabran je Vivax model koji je sakriven okvirom i time ga se zaštitilo, ali na neki način i istaknulo.

Na kraju, morate priznati da je studio Mirjane Mikulec uspio dobiti prilično veliku kuhinju i vrlo veliki televizor koji se gleda s dovoljno velike udaljenosti u prostoriji od samo 16 kvadrata.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Elementi i aparati koji su iznimno bitan faktor svake kuhinje su redom:

Sudoper i slavina su ovog puta odabrani iz Alveus asortimana, iz linije Monarch. Kombinirana je antracit siva na sudoperu i bakrena površina na slavini. Možda vam se sada ne čini toliko bitno, ali zamislite li sad ovdje jedan običan jednostavan bijeli sudoper s bijelom slavinom, složit ćete se – dojam bi bio potpuno drugačiji.

Kuhinjski aparati koji su i u ovom slučaju birani za stan za dnevni najam, nabavljeni su iz Amica asortimana. Kuhinju tako krasi elegantna pećnica s kompletno crnim prednjim dijelom i mala električna ploča s dva kola budući da je za ovu kvadraturu i maksimalno dva člana koja će ovdje boraviti, više nego dovoljna.

Što se tiče hladnjaka odabran je veliki ugradbeni model koji je kao i kod većine stanova koje projektiraju arhitekti skriven u visokim elementima.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

I na samom kraju – za svaki uspješan početak dana, posebno ako se radi o stanu za najam, morate imati isplanirano mjesto za caffe aparat.

Ako se kod vas radi o kuhinji L oblika razmislite, kao što je i ovdje slučaj, da na spoju ta dva kraka ostavite mjesto za caffe aparat. Studio Mirjane Mikulec se odlučio za DeLonghijev model Dedica koji je najprepoznatljiviji po svojoj širini od samo 15 cm što ga čini idealnim za male prostore i za sve one koji žele decentan i funkcionalan aparat za kavu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Druga strana prostorije rezervirana je za dnevni i spavaći dio i to tako da je krevet skriven iza sofe. Madrac za spavanje iz Meblo Tradea dimenzija 160×200 cm omogućava ugodno spavanje za dvoje ljudi na pravom madracu što je rijetka pojava u ovako malim stanovima. Kad ste gotovi sa spavanjem, nema razvlačenja i raspremanja, samo vrlo jednostavnim potezom prema gore krevet sakrijete unutar ormara, tj. leđa sofe.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Bočna strana ormara ostavljena je za otvorene police što će biti iznimno funkcionalno i za dnevni prostor, ali i kao noćni ormarić za spavaći prostor gdje su ostavljene i utičnice za punjače. Kao što vidite, sve je isplanirano do posljednjeg centimetra!

Leđa iza sofe odabrana su u dekoru drveta kako bi se unijelo malo topline i vizualno se odvojio taj dio. Da bi dnevni prostor bio potpun u Meblo Tradeu je odabran tepih koji je usklađen s dekorima dnevnog dijela kao i stolić, te detalji.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Odmah pored sofe nalaze se ormari u Elgradovom dekoru Egger Cashmire Grey nešto svijetlije od bočne strane kuhinje kako bi se povezale obje strane prostorije. Ovdje imamo četiri krila za spremanje što je opet iznimno puno prostora za ovako mali prostor za garderobu. Na samom vrhu gdje su izvedene perforacije skrivena je Vivax klima identične nijanse kao i fronte ormara.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić


Prostor hodnika riješen je iveralom u boji. Ovoga puta je u pitanju žuti dekor iverala koji odvaja prostor za skidanje cipela i odlaganje jakni i torbi, dok je u ostatku ormara sakrivena perilica za rublje. Krajnji lijevi dio ormara obložen je ogledalom i ne otvara se kako bi u dnevnom dijelu dobili prostor za skladištenje, a na izlazu iz stana osigurali ogledalo.


Utičnice i prekidači odabrani su iz asortimana Schneider Electrica s antracit unutrašnjošću i u metalic obradi okvira u kojoj su spojene sve obrade metala koje se nalaze u stanu.

Za sam kraj očekuje vas kupaonica od svega 1,9 kvadrata za koju je kompletan asortiman odabran u Petrokovu. Tlocrtno, ova mini prostorija se i nije toliko bitno izmijenila, a dobrim rasporedom izvučen je maksimum i dobiveno puno toga.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Smještanjem kliznih vrata umjesto zakretnih otvorila se mogućnost iskorištavanja kompletne kvadrature kupaonice pa se uspio  smjestiti i umivaonik kojeg do sada uopće nije bilo. Skladišni prostor ispod njega namijenjen je za ručnike, a sve je riješeno kliznim vratima kako bi se ormarić nesmetano mogao otvoriti. Druga strana kupaonice ostavljena je za tuš gdje je niša obložena keramičkim pločicama i tako je osiguran prostor za kupaonske potrepštine.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Odabrana je keramika vječnog terazzo uzorka i za zid i za pod kako bi se dobio skladan, bezvremenski i vizualno veći prostor. Prostor je premali da bi se odvajao različitom keramičkim uzorcima. Iz istog razloga, vizualnog povećanja prostorije, dodana su i ogledala te su pomno birani detalji poput TECE tipkala i slavina u istim nijansama.

Komentari