SUPER KONCEPT: jednosobni stan proširio se na galeriju i dobio spavaću sobu

Smješten u staroj zgradi s početka 20. stoljeća, ovaj je jednosobni stan iskoristio visinu stropova i iznad prostora kuhinje dobio dodatni prostor na koji je sada smješten veliki bračni krevet.

 


Stanovi s galerijama i polukatovima su vrlo atraktivni i podižu izgled svakog interijera, čak i onog najprosječnijeg. Da bi se to postiglo nije nužno odmah tijekom projektiranja stvoriti takav prostor, nego se to može napraviti i kasnije ako postoji jedan uvjet – visoki strop. Visina stropa veća od standardne, kakvu zatičemo u starim građanskim stanovima, omogućuje stvaranje galerije ili mezanina odnosno polukata.

 

Foto: Hemnet

Upravo takav je stari stan u Stockholmu, u zgradi građenoj početkom 20. stoljeća. Jednosobni stan od 41 kvadrat bio je već koncipiran na dvije razine – ulazni prostor, hodnik i kupaonica bili su na gornjoj etaži s koje se stepenicama spuštalo na donju u kojoj je bio dnevni prostor.

Foto: Hemnet

Novi vlasnici iskoristili su tu činjenicu i prostor stepeništa koji povezuje dvije etaže iskoristili za radni kutak te spavaću sobu koju su napravili iznad kuhinje i dobili novih 9 kvadrata prostora. U hodniku se nalazi garderobni prostor, a u dnevnom prostoru, pored kuhinje, i blagovaonski stol sa stolicama te sofa za sjedenje.

Foto: Hemnet

Sjajno osmišljen koncept prostora prati jednako dobro uređenje. Sve je pažljivo promišljeno i dekorirano u interijeru neobičnog volumena. Moderno uređenje, nadahnuto skandinavskim dizajnom, obogaćeno je šarmantnim dodacima, poput podnih obloga od drveta (seljački pod), keramike slagane u dinamične geometrijske uzorke i šarenog tepiha s uzorkom prugica.

Foto: Hemnet

Šlag na torti u ovom stanu koji sada ima 50 kvadrata je prozorska klupica koja funkcionira kao sjedalica i polica za knjige te lijep prednji vrt i privatni ulaz koji odaje dojam života u maloj gradskoj kući. Tko ne bi želio pronaći ovakvo mjesto za život u gradu?

Foto: Hemnet

 

 

 

Komentari