NOVI ZAGREB: idejno rješenje dnevne zone i hodnika za stan u novogradnji

Idejni projekti uređenja prostora također mogu biti dobar izvor inspiracije. Vjerujemo da će vam to biti i prijedlog uređenja dijela stana – hodnika te otvorene dnevne zone u kojoj su kuhinja, blagovaonica i boravak.

 


Socijalne prostorije  – kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak onaj su dio životnog prostora kojem volimo posvetiti više pažnje.

U njemu najradije boravimo, okupljamo obitelj i prijatelje te uživamo u odmoru i druženju. Zato često želimo u njegovu uređenju angažman stručnjaka. Vlasnici stana od 70-ak četvornih metara u zagrebačkoj novogradnji obratili su se studiju Mirjane Mikulec.

Njihova želja je bila prijedlog uređenja hodnika te dnevne zone koja je otvorenog koncepta. Površina ovog dijela stana je oko 45 kvadrata.

‘Klijenti, mlada obitelj koja je uskoro trebala dobiti bebu nije bila previše zahtjevna. Pred njima je bio dolazak prinove i cilj im je bio brzo useljenje, tako da smo imali ograničeno vrijeme za izradu idejnog rješenja. Vlasnici su željeli open space i kuhinju s otokom te da se prostoru protežu nenapadne boje. Naglasak bi bio na sivim tonovima, eventualno uz dodatak neke boje koja je mogla biti po našem izboru“, otkriva arhitektica Ana Perković, inače predavačica na školi za dizajn Mirjane Mikulec.

S obzirom da su čekali bebu, namještaj je trebao, kako kaže arhitektica, biti održiv i jednostavan, posebno tepih. Kada je o odabiru sofe riječ, uvijet je bio da bude na razvlačenje, pa je arhitektica i tu bila malo ograničena s dizajnom i budžetom.

Uređenje hodnika trebalo je biti jednostavno i da se što bolje iskoristi prostor. Vlasnicma je bio bitan veliki ormar u samom ulaznom prostoru te da se svojim izgledom nekako uklopi u ostatak stana.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Kada je o kuhinji riječ, htjeli su da ima moderan izgled u skladu s novogradnjom i da ima otok radi lakšeg kuhanja i dodatne radne ploče.

‘Vlasnici su bile zanimljive kuhinje koje su kombinirale više materijala“, ističe arhitektica. Tako je svijetla kuhinja u obliku slova L, budući da je budžet bio ograničen zamišljena kao spoj iverala koji dominira na frontama ormara u bijeloj, sivoj te dekoru drveta te Compacta u dekoru mramora kao zidne obloge i radne ploče na otoku.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Kako bi se razbila monotonija neutralnih sivih i bijelih tonova, predloženo je da se u kuhinju stavlje otvorene police uokvirene čelikom plastificiranim u boju zlata. Dio fronti ormarića je malo neobičniji, s letvicama.

‘Imali smo izazov s čudno postavljenom klimom u prostoru. S obzirom da je ona već bila postavljena na mjesto gdje je trebala doći kuhinja, morali smo je sakriti. Predložili smo da ona bude u ormarićima s letvicama. Također, postojao je već pod pa nam je i on diktirao daljnji izbor drva“, otkriva arhitektica.

Kako su mladi par, vlasnici su imali dodatni zahtjev – skrivene kablove od uređaja te najveći televizor koji stane u prostor.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Blagovaonica je zamišljena kao funkcionalna, udobna i elegantna. Smještena je preko puta kuhinje, a velika staklena stijena izvor je obilja prirodnog svjetla, što je bio adut u uređenju. Predložen je stol od drveta s crnim metalnim nogicama te tapecirane stolice presvučene tekstilom i s naslonom za ruke.

Stil je usklađen sa stolom, pa je odabrana tamna nijansa sive s crnim nogicama i zlatnim detaljima Tako se ovaj dio vizualno ističe u dnevnoj zoni kojom inače dominiraju neutralne svijetle nijanse.

 

 

 

Komentari